Folketingets Kulturudvalg

Christiansborg

1240 København K

 

30. april 2008

 

 

Hermed fremsendes svar på spørgsmål nr. 20 (L 137), lov om ændring af lov om litteratur (Fribyordning), stillet af Folketingets Kulturudvalg den 28. april 2008.

 

 

 

Brian Mikkelsen

 


Spørgsmål nr. 20

(L 137), lov om ændring af lov om litteratur (Fribyordning)

Skrivelse af 28. april 2008

 

Svar til Folketingets Kulturudvalg fra kulturministeren.

 

Spørgsmål:

 

”Vil ministeren overveje at inddrage f.eks. Trykkefrihedsselskabet i vurderingen af, hvorvidt en forfulgt forfatter kan godkendes til ophold i Danmark?”

 

 

Svar:

Fribyordningen bygger på, at det er den internationale organisation, som kulturministeren har godkendt, dvs. ICORN, der foretager vurderingen af, om en person er forfatter eller skribent m.v., og om vedkommende er forfulgt. Udgangspunktet for ordningen er således, at det er den af kulturministeren godkendte organisation, der vurderer, om en person lever op til kriterierne for at være omfattet af fribyordningen. Denne procedure er nærmere beskrevet i lovforslagets bemærkninger afsnit 3.2.1. Som det imidlertid samtidig fremgår af bemærkningerne til Integrationsministeriets lovforslag nr. L 131, afsnit 4.1. er det sådan, at Udlændingeservice i forbindelse med behandlingen af en fribyforfatters ansøgning om opholdstilladelse kan anmode Kunstrådets fagudvalg for litteratur under Kulturministeriet - eller andre af Kulturministeriet udpegede myndigheder, organisationer m.v., f.eks. Dansk PEN og Trykkefrihedsselskabet af 2004 - om en udtalelse om, hvorvidt den pågældende udlænding udøver litterær virksomhed. Kunstrådets fagudvalg for litteratur skal i den forbindelse vurdere, om den pågældende har produceret tilstrækkeligt til at være forfatter m.v. eller i øvrigt på anden vis har udøvet litterær virksomhed.