Folketingets Kulturudvalg

Christiansborg

1240 København K

 

30. april 2008

 

 

Hermed fremsendes svar på spørgsmål nr. 21 ( L 137), lov om ændring af lov om litteratur (Fribyordning), stillet af Folketingets Kulturudvalg den 28. april 2008.

 

 

 

Brian Mikkelsen

 


Spørgsmål nr. 21

( L 137),  lov om ændring af lov om litteratur (Fribyordning)

Skrivelse af 28. april 2008

 

Svar til Folketingets Kulturudvalg fra kulturministeren.

 

Spørgsmål:

 

”Kan ministeren oplyse nærmere om, hvordan evalueringsprocessen af ordningen i 2009 forventes at komme til at foregå?”

 

Svar:

Formålet med den evaluering, som ifølge lovforslagets bemærkninger afsnit 1 skal finde sted ved udgangen af 2009, er helt overordnet at vurdere, om ordningen har været en succes. Evalueringen skal dermed give et grundlag for politisk beslutning om ordningen bør fortsætte uændret, om den eventuelt bør justeres - eller helt afskaffes. Som det endvidere fremgår af lovforslagets bemærkninger, afsnit 1, vil bl.a. omfanget af ordningens anvendelse indgå i evalueringen.

Udgangspunktet for lovforslaget er, at den bedste måde, man kan få engageret kommunerne og de lokale interesser på, er, ved at kommunerne påtager sig værtskabet og sørger for den finansiering, der skal til, og at staten så finansierer f.eks. udgivelser eller kulturelle aktiviteter, der knytter sig dertil. Jeg tror, det er den kombination, der kan give et større engagement. Evalueringen skal bl.a. vise, om dette udgangspunkt for fribyordningen holder stik, eller om det kan gøres anderledes eller bedre.

Succeskriterier for en evaluering af ordningen vil efter min opfattelse bl.a. være:

 

- At der har været kommuner, som rent faktisk har inviteret en forfatter. Altså at ordningen  er er blevet brugt efter sit formål

 

- At ordningen har fungeret godt til både forfatternes og kommunernes tilfredshed

 

- At der har været et godt samarbejde mellem kommunerne og ICORN

 

Præcis hvilken form evalueringen skal have, synes jeg det er for tidligt at sige, men umiddelbart forestiller jeg mig, at den skal udføres af et uafhængigt konsulentbureau efter et kommissorium givet af kulturministeren efter samråd med integrationsministeren.