Betænkning afgivet af Arbejdsmarkedsudvalget den 0. maj 2008

1. udkast

Betænkning

over

Forslag til lov om ændring af lov om sygedagpenge

(Udvidelse af arbejdsgiverperioden)

[af beskæftigelsesministeren (Claus Hjort Frederiksen)]

 

1. Udvalgsarbejdet

Lovforslaget blev fremsat den 28. marts 2008 og var til 1. behandling den 11. april 2008. Lovforslaget blev efter 1. behandling henvist til behandling i Arbejdsmarkedsudvalget.

Møder

Udvalget har behandlet lovforslaget i 3 møder.

Høring

Et udkast til lovforslaget har inden fremsættelsen været sendt i høring, og beskæftigelsesministeren sendte den 14. marts 2008 dette udkast til udvalget, jf. AMU alm. del - bilag 140. Den 7. april 2008 sendte beskæftigelsesministeren de indkomne høringssvar, et notat herom og et ligestillingsnotat til udvalget.

Spørgsmål

Udvalget har stillet 4 spørgsmål til beskæftigelsesministeren til skriftlig besvarelse, som denne har besvaret.

2. Indstillinger og politiske bemærkninger

Socialdemokratiets medlemmer af udvalget er meget optaget af at nedbringe antallet af personer på sygedagpenge. Det gælder både ved forbedring af arbejdsmiljøet på arbejdspladserne og bekæmpelse af det hastigt stigende sygefravær.

I forhandlingerne om regeringens jobplan har Socialdemokratiet fremlagt en række forslag til forbedre arbejdsmiljøet og give incitament til at nedbringe sygefraværet både i private og offentlige virksomheder.

Et af dem går på, at såfremt arbejdsgiveren indgår en aftale med kommunen om at have fokus på arbejdsmiljø og sygefravær, så vil vi nedsætte antallet af arbejdsgiverbetalte sygedage til 10 – og hvis de ikke vil lave en sådan aftale – så forhøjes det til 20. Et klart incitament for arbejdsgiverne, og en reel mulighed for at få gang i forbedring af de alt for store tal, vi ser med hensyn til nedslidning og sygefravær i dag.

Men regeringen har valgt at give skattelettelser og bruge besparelsen på forslaget til at finansiere finansloven frem for at forbedre arbejdsmiljøet. Det gøres ved at lade arbejdsgiverne betale en ekstra skat, nemlig sygedagpenge i op til 21 dage.

Der hvor regeringen har fokus på skattelettelser og beskatning af sygefravær har Socialdemokratiet en række bud på forbedring af arbejdsmiljøet, og indsats mod det stigende sygefravær ved forpligtende aftaler med arbejdsgiverne.

Forslaget er simpelt hen for uambitiøst, det er skævvridende og ikke godt nok.

Derfor er Socialdemokratiet imod lovforslaget.

Inuit Ataqatigiit, Siumut, Tjóðveldisflokkurin og Sambandsflokkurin var på tidspunktet for betænkningens afgivelse ikke repræsenteret med medlemmer i udvalget og havde dermed ikke adgang til at komme med indstillinger eller politiske udtalelser i betænkningen.

En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykt i betænkningen.

  Jens Vibjerg (V) Â  Peter Juel Jensen (V) Â  Louise Schack Elholm (V) Â  Sophie Løhde (V) Â  Bent Bøgsted (DF) Â  Colette L. Brix (DF) Â  Knud Kristensen (KF) fmd.  Charlotte Dyremose (KF) Â  Anders Samuelsen (NY) Â  Thomas Adelskov (S) Â  Anne‑Marie Meldgaard (S) Â  Lone Møller (S) nfmd.  Thomas Jensen (S) Â  Eigil Andersen (SF) Â  Karsten Hønge (SF) Â  Morten Ã˜stergaard (RV) Â  Line Barfod (EL) 

Inuit Ataqatigiit, Siumut, Tjóðveldisflokkurin og Sambandsflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.

Folketingets sammensætning

 

Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)

47

 

Ny Alliance (NY)

3

Socialdemokratiet (S)

45

 

Inuit Ataqatigiit (IA)

1

Dansk Folkeparti (DF)

25

 

Siumut (SIU)

1

Socialistisk Folkeparti (SF)

23

 

Tjóðveldisflokkurin (TF)

1

Det Konservative Folkeparti (KF)

17

 

Sambandsflokkurin (SP)

1

Det Radikale Venstre (RV)

  9

 

Uden for folketingsgrupperne (UFG)

2

Enhedslisten (EL)

  4

 

 

 

 

+++Bilag+++Bilag 1

Oversigt over bilag vedrørende L 148

Bilagsnr.

Titel

1

Høringssvar, høringsnotat og ligestillingsnotat, fra beskæftigelsesministeren

2

Udkast til tidsplan for udvalgets behandling af lovforslaget

3

Tidsplan for udvalgets behandling af lovforslaget

 

 

Oversigt over spørgsmål og svar vedrørende L 148

Spm.nr.

Titel

1

Spm. om, hvordan ministeren vurderer, det vil gå med arbejdsgivernes interesse i at medvirke til at bringe syge lønmodtagere i arbejde igen, hvis arbejdsgiverperioden udvides fra 15 til 21 dage, til beskæftigelsesministeren, og ministerens svar herpå

2

Spm. om regeringen vil forøge bloktilskuddet til kommunerne, bevillingerne til regionerne og bevillingen til de statslige institutioner med et beløb, der svarer til merudgiften til forlængelsen af arbejdsgiverperioden, til beskæftigelsesministeren, og ministerens svar herpå

3

Spm. om ministeren il være med til at undtage nystartede for udvidelsen af arbejdsgiverperioden, til beskæftigelsesministeren, og ministerens svar herpå

4

Spm. om teknisk bistand til et ændringsforslag, der undtager nystartede for udvidelsen af arbejdsgiverperioden, til beskæftigelsesministeren, og ministerens svar herpå