Gentofte, den 19. marts 2007

 

 

[email protected]

 

vedr. Høringssvar til lovfooreslag - "Udvidede beføjelser til Ankestyrelsen og de sociale nævn".

 

Landsforeninge af Aktive Bedsteforældre beklager det forsinkede svar, som skyldes, at mailudbyder har ændret proceduren uden varsel.

 

Hermed følger høringssvar fra Landsforeningen af Aktive Bedsteforældre:

 

Foreningen er særdeles tilfreds med, at Velfærdsminister, Karen Jespersen, ikke kun følger op på vort forslag om forbedrede samværsmuligheder mellem det anbragte barn og dets nære pårørende, men også udvider forslaget til at omfatte borgerens indsigelsesmuligheder i spørgsmål om anbring-elsessted og ændring heraf.

 

Det er nu et år siden, LaAB forelagde daværende socialminister Eva Kjer Hansen problemer med kommuner, som nægtede at tildele samvær mellem det anbragte barn og dets tidligere nære relationer. Foreningen anser/anså det især som et problem, hvis barnet tidligere havde været netværks- eller slægtsanbragt, og barnet derefter mistede kontakten til tidligere primære omsorgspersoner – ofte på grund af en familiekonflikt. Derfor er det også positivt, at fremtidige afgørelser er uafhængige af forældremyndighedens accept.

 

Vi mener desuden, at det desværre er påkrævet at give de sociale nævn og Ankestyrelsen yderligere beføjelser, da Ankestyrelsens praksisundersøgelser viser, at der er alt for mange grove og alvorlige sagsbehandlingsfejl i kommunernes anbringelsessager. Efter gældende lov er det fuldstændigt gratis og ansvarsfrit for kommunerne at tilsidesætte lovgivningen.

 

LaAB savner derfor (økonomiske?) sanktionsmuligheder over for kommunerne, såfremt disse alligevel ikke retter sig efter Ankestyrelsens pålæg. Foreningen har flere sager, hvor dette har gjort sig gældende – en enkelt kommune rettede sig end ikke efter en domstolsafgørelse. Ved forespørgsel til kommunens øverste ledelse svarede man: "Her i kommunen har vi vores egen lovgivning, som vi udelukkende handler efter!"

 

Såfremt lovforslaget bliver vedtaget, vil det styrke anbragte børns retssikkerhed betragteligt.

 

PÃ¥ LaABs vegne

Grethe Laurberg, landsformand