FBU ForældreLANDSforeningen

Landssekretariatet

Bernstorffsvej 20

2900 Hellerup

Tlf. 70 27 00 27

E-mail  [email protected]

www.fbu.dk

 

                                            

 

 

Til

Velfærdsministeriet

Departementet

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

 

                                                                                                    Hellerup, den 6. marts 2008

 

 

 

Høringssvar  - jr.nr. 2007 - 5228

vedrørende forslag af 28.2.08 om ændring af lov om social service og lov om friskoler m.v.

 

 

FBU ForældreLANDSforeningens høringssvar vedrører ændringsforslagene i servicelovens § 65, § 109, servicelovens § 142 samt servicelovens § 166 a.

 

FBU kan tilslutte sig hensigten i lovforslagene som initiativ i retning af at forbedre forholdene for samfundets udsatte grupper, herunder kvinder og børn på krisecentre, anbragte børn og unge samt øvrige børn og unge med behov for særlig støtte samt deres familier.

 

Særligt med anbringelsesreformen er lovgivningen om børn og unge med behov for særlig støtte samt deres familier blevet stigende detailleret med veldokumenterede faglige krav til sagsbehandlingen samt mulighed for, at De sociale Nævn og Ankestyrelsen af egen drift kan tage konkrete sager op til vurdering og beslutning.

 

De her foreliggende lovforslag giver en forøgelse af de lovbestemte krav til kommunernes indsats på dette område samt øget retssikkerhed for de mennesker, det berører, ligesom kommunerne får adgang til at klage over afgørelser, truffet af De sociale Nævn i ”egen-drift-sager”.

 

FBU har ingen bemærkninger konkret til de enkelte lovforslag, da hensigten er at fremme og sikre kvalificeret støtte og hjælp til børn, unge og deres familier samt sikre, at de indgribende beslutninger, der i skønsmæssige afgørelser træffes om anbragte børn, er så fagligt velfunderede og velbegrundede som muligt.

FBU vil samtidig gerne udtrykke sin opmærksomhed på, at det er vanskeligt ud fra vores erfaringer og kontakt med familier til anbragte børn at finde grundlag for at tro på, at øgede krav i lovgivningen i sig selv sikrer fagligt velfunderet socialt arbejde med udsatte børn, unge og familier.

 

Retssikkerhed er meget vigtigt for borgerne – det skal vi som organisation være de første til at bakke op om. Men retssikkerhed risikerer også at få den bagside, at den kridter den formelle bane op mellem borger og kommune uden samtidig at sikre inddragelse og samarbejde.

Jo mindre kommunerne lever op til lovgivningens krav (og sådan ser det desværre ud for tiden), jo større bliver ”grøften” mellem borger og myndighed, borgerens magtesløshed øges, og det sociale arbejde får vanskelige vilkår.

 

Anbringelsesreformen og dens velfunderede krav til sagsbehandlingen, udbyttet af indsatsen til børn og familier samt kontrol af kommunernes indsats er langt fra ”slået” igennem generelt i kommunerne.

 

Tilbage står stadig samfundsmæssigt at løse den udfordring det er at sikre, at lovgivningen slår igennem i kommunerne, så den enkelte familie og det enkelte barn eller unge mærker hensigten med lovgivningen og bliver inddraget i al sagsbehandling og alle beslutninger vedrørende dem selv. Tilbage står at sikre, at de involverede børn og familier oplever at den offentlige indsats gør en positiv og udviklende forskel for dem.

 

 

Med venlig hilsen

 

 

Alice Sørensen                                  Lene Jørgensen

Landsformand                                   Landssekretær / socialrådgiver