Velfærdsministeriet

Departementet, Holmens Kanal 22

1060 København K

 

 

 

 

Børnerådet

6. marts 2008

jnr.3.5-2005-1033

sgh

 

 

 

Vedr. forslag til lov om ændring af lov om social service og lov om friskoler og private grundskoler

 

 

Børnerådet takker for det tilsendte materiale og kommenterer i det følgende de dele af forslaget, der vedrører børn i Danmark.

 

Vedr. forældres udførelse af hjælp til børn i hjemmet og specialpædagogisk rådgivning i hjemmet (forslag nr. 2 og 3)

Forslaget har til hensigt at styrke retten for forældre til børn med handicap til at inddrages mere aktivt i indsatsen for deres børn. Børnerådet kan tilslutte sig dette formål.

Det følger imidlertid af såvel Børnekonventionen[1] som Handicapkonventionen[2], at børns synspunkter i alle forhold, der vedrører dem, skal tillægges passende vægt i det omfang deres alder, modenhed og situation i øvrigt muliggør dette. Børn med handicap skal altså også høres.

Børnerådet finder på denne baggrund forslaget til § 32 i Lov om social service utilstrækkeligt. Forslaget respekterer ikke retten til medbestemmelse for børnene selv mht. tilrettelæggelsen og udførelsen af den beskrevne hjælp.

Rådet foreslår, at teksten tilføjes bestemmelser, der utvetydigt sikrer denne ret.

 

Tolkning ved sociale aktiviteter (forslag nr. 4)

Børnerådet tilslutter sig, at § 44 i Lov om social service ændres, så også børn med behov for tolkning ved sociale aktiviteter får ret hertil.

 

Udvidede beføjelser til Ankestyrelsen og de sociale nævn (forslag nr. 5, 6 og 7)

Børnerådet støtter udvidelsen af Ankestyrelsens og de sociale nævns egen drift kompetence, således at den også omfatter kommunalbestyrelsens afgørelser om valg af anbringelsessted, herunder valg af opholdssted ved flytning af barnet eller den unge fra et anbringelsessted til et andet, samt afgørelser om samvær med personer fra barnets eller den unges netværk. Den foreslåede udvidelse vil styrke barnets eller den unges retsstilling.

 

Børnerådet støtter endvidere ordlyden i forslaget vedr. § 65 stk. 3, 2. pkt. og § 65 stk. 5.

 

Styrket indsats over for kvinder og børn på krisecentre (forslag nr. 12)

Børnerådet tilslutter sig forslaget, der forpligter kommunalbestyrelsen til at tilbyde familierådgivning til kvinder med børn på krisecenter.

 

Børn, der følger med deres mor på krisecenter, har i sagens natur ofte haft oplevelser i hjemmet af ganske alvorlig karakter og med betydelig psykisk skade til følge. Det er Børnerådets opfattelse, at disse børn vil have gavn af  psykologisk udredning med henblik på eventuel efterfølgende behandling. Rådet anbefaler derfor, at såvel mor som barn tilbydes psykologbistand. Selvom barnet ikke er fyldt 6 år, bør det tilbydes denne bistand, evt. sammen med  mor.

Rådet foreslår forslaget ændret i overensstemmelse hermed.

 

Krav til varigheden af kurser til plejeforældre (forslag nr. 13)

Børnerådet er meget tilfreds med, at der i lovgivningen fastsættes et entydigt krav til grundkursets varighed. For at kvalificere plejeforældrene optimalt ser Rådet herudover gerne, at kurset får en varighed af mindst to weekender.

 

 

 

Med venlig hilsen

 

 

Charlotte Guldberg                                                          Annette Juul Lund

Formand for Børnerådet                                                  Sekretariatschef



[1] FN-konventionen om barnets rettigheder art. 12 og 28, se www.boerneraadet.dk

[2] FN-konventionen om handicappedes rettigheder art. 7 og 24, se fx www.handicap.dk