23. april 2008

 

 

 

Vedr. L154, der skal drøftes i Socialudvalget d. 24. april 2008

 

I forbindelse med Folketingets 1. behandling af forslag til lov om ændring af lov om social service og lov om friskoler og private grundskoler m.v. (L 154) d. 17. april har vi i Danske Døves Landsforbund med glæde noteret os, at der under debatten var stor forståelse for vores synspunkter om de problematiske elementer i den del af lovforslaget, der omhandler social tolk.

 

Jeg vil gerne understrege, at vi er utroligt glade for, at man nu vil sikre døve, døvblinde og hørehæmmede ret til social tolk på permanent basis. Vi har jo haft mulighed for at få social tolk via Det Sociale Tolkeprojekt i over 8 år, og det har betydet en markant forbedring i vores livskvalitet og har bragt os mærkbart nærmere ligestilling i samfundet.

 

Når vi alligevel beder om, at man venter med lovforslaget til næste samling, er det fordi vi simpelthen frygter, at det nuværende forslag vil medføre al for meget bureaukrati, blive alt for dyrt for samfundet og et sandt forhindringsløb for brugerne.

 

Danske Døve Landsforbund har fået penge til en udredning af hele tolkeområdet, der bl.a. skal komme med anbefalinger til, hvordan den fremtidige tolkeordning bedst kan tilrettelægges. Udredningen varetages af analyseinstituttet Epinion og forventes færdig i august. Vi håber derfor, at socialudvalget vil sikre, at den del af lovforslaget, der omhandler social tolk, bliver taget ud og først genfremsat, når anbefalingerne fra tolkeudredningen foreligger til august.

 

I forbindelse med udredningen kan vi oplyse, at såvel Velfærdministeriet som Arbejdsmarkedsstyrelsen og SU-styrelsen har sagt ja til at medvirke. Det betyder således, at der bliver tale om en udredning, der omfatter hele tolkeområdet, og som altså vil få det bedste udgangspunkt for at komme med anbefalinger til den fremtidige tilrettelæggelse af tolkeområdet i Danmark.

 

Der har siden fredag d. 11. april været lukket for bevillinger i Det Sociale Tolkeprojekt, fordi bevillingen for i år er brugt op. Det er simpelthen en katastrofe for brugerne, og mange døve og hørehæmmede er fantastisk hårdt ramt af dette. Vi håber også, at udvalget vil være med til at sikre, at der tilføres projektet de nødvendige resurser, så det kan fortsætte frem til en permanent ordning kan træde i kraft.

 

 

Venlig hilsen

 

 

Asger Bergmann

Landsformand