Skibelund, Vejen den 28. april 2008  

 

 

Emne: Det sociale Tolkeprojekt på Høreområdet

 

 

Kære medlemmer af folketingets socialpolitiske udvalg

 

 

I har for tiden et lovforslag til behandling om, at Det sociale Tolkeprojekt på høreområdet, der har kørt i en årrække som satspuljeprojekt, men nu skal gøres permanent fra 1.-1. 2009.

 

Dette er jo positivt og det glæder mig meget, men desværre er der visse problemer forbundet med det, idet der er sat en øverste grænse på 50 timer årligt i lovforslaget.

 

Jeg har været hørehæmmet siden 1962, efter at være ramt af et uforskyldt uheld med nytårsfyrværkeri. Jeg har nu efterhånden fået et ret stort høretab, desværre også et stort skelnetab.  De sidste ca. 10 år har jeg ikke kunnet klare mig med at bruge teleslynge, hvorfor muligheden for at kunne få skrivetolkning, har været til megen stor glæde for mig. Jeg har kunnet deltage i bestyrelses arbejde inden for DH, Danske handicaporganisationer, og den lokale Høreforening samt deltage i kulturelle foredrag.  Jeg bruger også skrivetolkning til familiefester. Det betyder, at jeg kan leve med i hvad der foregår, hvor jeg ellers vil være afskåret fra, at kunne få noget som helst ud af samtalen ved festen. Forestil jer, hvordan det vil være, ikke at kunne deltage i selskabs snakken ved eksempelvis et barnebarns dåb eller ved en fødselsdagsfest i familien.

 

 Jeg er meget betænkelig ved, at kommunen skal visitere os, som tolkebruger, de har ikke folk ansat som har forstand på at vurdere borgernes behov.  Desuden vil de fleste kommuner jo gerne spare. Jeg mener derfor, at det skal være fagfolk på høreområdet, der skal visitere til det. Disse forhold kan nemlig meget vel betyde, at mange ikke kan blive godkendt som tolkebrugere, på trods af at de har et stort behov for det.

I øvrigt mener jeg, at beløbet på 13. millioner er for lavt sat, idet behovet i 2007 var så stort, at der blev brugt 21. millioner til Tolkeprojektet.

 

Jeg har allerede i første kvartal af indeværende år, brugt ca. 40 timer. Til foreninger møder og familiefester.

 

Ifølge Høreforeningen er det ca. 5 %  af de nuværende brugere, der bruger de 20% af tolketimerne. Hvis der indføres et øvre loft på 50 timer årligt, vil det afskære mig og andre brugere fra, at være udadvendte og aktive. Med den konsekvens, at vi kommer til at sidde hjemme og bliver isolerede.

 Et svært hørehandicap er en stor belastning psykisk. Derfor gør en tolk en meget stor forskel.

 

Så er der det midlertidige stop for tolkebevillinger, som jeg håber, at man finder en løsning på.

Da vi ellers er rigtig mange der kommer i klemme.

Idet jeg håber på en velvillig indstilling fra udvalget side

 

Venlig hilsen Mette Bang Jeppesen.