Departementet

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 3392 9300

Fax. 3393 2518

E-mail [email protected]

 

GKJ/ J.nr. 2008-2336

Folketingets Boligudvalg

 

 

 

 

 

Dato: 5. maj 2008

 

 

 

Under henvisning til Folketingets Boligudvalgs brev af 22. april 2008 følger hermed velfærdsministerens endelige svar på spørgsmål nr. 7 til L 155.

 

­

 

 

Spørgsmål nr. 7:

 

” Spm. om ministerens kommentar til, direktøren for Boligselskaberne Landsforening, Gert Nielsens udtalelser om, at planloven ikke tillader, at kommunerne ikke kan reservere byggegrunde til sociale formål m.v., til velfærdsministeren”

 

Svar:

Planloven hører under Miljøministeriet. Spørgsmålet har derfor været forelagt Miljøministeriet, der svarer følgende:

 

”Planlovens § 15 fastlægger, hvad der kan bestemmes i en lokalplan. Det drejer sig bl.a. om områdets anvendelse, herunder at det skal forbeholdes til offentlige formål som fx ældreboliger eller institutioner.

 

Planloven giver derimod ikke mulighed for at bestemme ejer/lejer forhold.

 

Naturklagenævnet har i en afgørelse fra 2004 udtalt,

 

”… Der vil således i en lokalplan kunne fastsættes bestemmelse om, at et område og dets bygninger kun må anvendes til boligformål, og en sådan anvendelsesbestemmelse vil kunne være relateret til en ubestemt beboergruppe, f.eks. ældreboliger. Sådanne ældreboliger vil kunne placeres såvel i lokalplanområder, der er udlagt til boligformål, som i områder der er udlagt til offentlige formål.

 

Ejerforholdet til sådanne boliger kan derimod ikke reguleres ved lokalplan, ligesom der ikke kan fastsættes bestemmelser om finansieringsform, anvisningsret o. lign. Der er således ikke hjemmel i planloven til at fastsætte krav om, at der skal være tale om kommunale boliger, eller at boligerne skal opføres og drives efter lovgivningen om almene boliger.” ”

 

Jeg kan henholde mig til Miljøministeriets svar.

 

Karen Jespersen

 

/ Mikael Lynnerup Kristensen