06-03-2008

 

Sagsnr.

1101-306938

 

Dokumentnr.

2008-132924

 

Sagsbehandler

Birthe Petersen

 

NOTAT

 

 

 

Bemærkninger til lovforslag om skattefritagelse for bedstemødre

 

Skatteministeriet har fremsat lovforslag om ændring af ligningsloven og arbejdsmarkedsbidragsloven. Ændringen betyder, at der vil ske en skattefritagelse for reservebedsteforældre.

 

Københavns Kommune har siden 2006 har en ordning med reservebedstemødre, som kan passe børn ved sygdom, hvis en forælder ikke har noget netværk. Antallet af forældre, der efterspørger denne ordningen, overstiger langt det antal personer, der fungerer som reservebedste. Der er således en lang venteliste til at komme i betragtning til ordningen. Det er kun enlige uden netværk, der kan få tilknyttet en reservebedste.

 

Reservebedsterne modtager et beløb på ca. 25 til 30 kr. i timen, når de er sammen med det syge barn. Beløbet udbetales af forældrene direkte til reservebedsten og skal dække udgifter til bl.a. transport.

 

I efteråret 2007 slog Skatterådet fast, at der var tale om en skattepligtig indkomst, og der skulle derfor betales skat. Siden kravet om beskatning blev indført, er der ikke kommet nye reservebedster til  i København trods en stor indsats for at få flere med i ordningen.

 

Københavns Kommune finder det derfor meget positivt, at beløbet på ca. 30 kr. i timen fremadrettet bliver betragtet som et vederlag, og dermed bliver gjort skattefrit.

 

De reservebedster der er omfattet af skattefritagelsen skal være over 60 år. De kan få udbetalt et beløb på 1.650 kr. årligt uden at skulle betale skat. Beløbet er et grundbeløb i 1987-niveau. Efter regulering svarer det til 3.000 kr. for indkomståret 2008.

 

Omregnet til timer svarer det til ca. 100 timer med et vederlag på 30 kr. i timen. Det vurderes, at hovedparten af reservebedsterne derfor ikke længere vil skulle betale skat af vederlaget, men kan holde det inden for den maksimale grænse.