Til

Folketinget - Skatteudvalget

 

Til udvalgets orientering vedlægges høringsskema samt de modtagne høringssvar vedrørende forslag til lov om ændring af emballageafgiftsloven, lov om forskellige forbrugsafgifter og konsumisafgiftsloven (L 158).

 

 

 

 

 

Kristian Jensen

                                           /Lene Skov Henningsen

                        

 

 

 

 


Høringsskema indeholdende høringssvar og kommentarer hertil vedrørende udkast til L 158 - lov om ændring af emballageafgiftsloven, lov om forskellige forbrugsafgifter og konsumisafgiftsloven.

Organisationer

Bemærkninger i høringssvar

Kommentar til bemærkninger

Advokatsamfundet

Ingen bemærkninger.

 

Bryggeriforeningen

Hilser forslaget om emballageafgift velkommen, da det er en naturlig følge af de nye pantmærkningsregler. Forslaget medfører en afgiftsreduktion, som dog ikke kompenserer fuldt ud for merudgifterne ifm. pantmærkningen. Det er imidlertid positivt, at pantgebyrerne også sænkes ifm. finansloven.

Derudover påpeger Bryggeriforeningen af emballageafgiftsloven er kompliceret og anbefaler en kodificering og forenkling af loven og har i den forbindelse et formuleringsforslag.

Endelig foreslås, at ikrafttrædelsen flyttes til 1. september, at der gives mulighed for godtgørelse, såfremt varer uden pant sendes retur fra kunder frem til den 1. december, og at en formulering af en linie i lovens bilag 1 ændres fra ”når” til ”forudsat”.

Skatteministeriet har noteret sig Bryggeriforeningens ønske om en kodificering og forenkling.

Skatteministeriet arbejder på at finde en teknisk løsning således, at ikrafttrædelsesreglerne og godtgørelsesreglerne hænger sammen både fsva. den 1/9, den 1/10 og den 1/12.

Fsva. forslaget om ændring af ”når” til ”forudsat” og det fremsendte formuleringsforslag noteres disse til en evt. fremtidig forenkling af loven.

Dansk Erhverv

Støtter bemærkningerne fra De Samvirkende Købmænd fsva. emballageafgiftsforslaget. Ingen bemærkninger til forbrugsafgiftsloven og konsumisafgiftsloven.

 

Dansk Industri

Hilser ændringen af emballageafgiftsloven velkommen og kvitterer for ændringen af forbrugsafgiftsloven.

 

De Samvirkende Købmænd

Hilser forslaget om emballageafgift velkommen.

Finder at brugen af ord som ”limonade” og ”orangeade” er gammeldags.

Mener at der en cirkelslutning, fordi pantbekendtgørelsen og emballageafgiftsloven henviser til hinanden.

Er i tvivl om, hvorvidt lovforslaget medfører det anførte provenutab, fordi pantbekendtgørelsen åbner mulighed for beslaglæggelse af upantmærkede varer, men på den anden side kan det medføre øget grænsehandel, fordi forbrugerne kan foretrække drikkevarer uden pant.

Beløbsgrænsen på 500 kr. ifm. godtgørelse findes acceptabel.

Ønsker at godtgørelse kan ske allerede fra den 1. september.

Ordet ”limonade” fremgår allerede af den nugældende lov og ved ændringen af loven flyttes denne vare fra den vægtbaserede afgift til den volumenbaserede afgift. Skatteministeriet finder, at det vil skabe usikkerhed, hvis varebeskrivelsen slettes fra loven og har derfor valgt at beholde den og uddybende beskrive, at omfattet er også orangeade, iste m.v.

Skatteministeriet noterer sig bemærkningen om cirkelslutningen, som i høj grad skyldes, at Skatteministeriet og Miljøstyrelsen søger at opnå harmoni mellem pantbekendtgørelsens og emballageafgiftslovens afgrænsninger.

Fsva. provenutabet er der beregnet et direkte provenutab af ændringen af emballageafgiftsloven – de positive og negative effekter, der opstår som følge af ændringer i grænsehandlen er beregnet ifm. vedtagelse af pantpakken. Angående den illegale handel har SKAT udført og udfører løbende kontrol heraf. I forbindelse med grænsehandelsrapporten er der skønnet over den illegale handel, men ved beregning af økonomiske konsekvenser ifm. lovforslag forudsættes, at alle overholder loven.

Skatteministeriet arbejder på at finde en teknisk løsning således, at ikrafttrædelsesreglerne og godtgørelsesreglerne hænger sammen.

Forbrugerrådet

Forbrugerrådet kan af ressourcemæssige årsager ikke forholde sig til forslaget.

 

Foreningen Danske Revisorer

Ingen bemærkninger.

 

Foreningen Registrerede Revisorer

Ingen bemærkninger.

 

Foreningen af Statsautoriserede Revisorer

Ingen bemærkninger.

 

HORESTA

Ingen bemærkninger.

 

Kommunernes Landsforening

Ingen bemærkninger.

 

Miljøministeriet (Miljøstyrelsen)

Anmoder om at ikrafttrædelsesdatoen ændres til 1. september 2008, idet pantbekendtgørelsens krav til pantmærkning m.v. træder i kraft den 1. september.

Pantbekendtgørelsens krav bliver først obligatoriske fra den 1. oktober 2008, men der kan være producenter/importører af de omfattede emballager, som opfylder kravene til pantmærkning allerede fra den 1. september 2008. Skatteministeriet arbejder på at finde en teknisk løsning således, at ikrafttrædelsesreglerne og godtgørelsesreglerne hænger sammen.

SKAT Hovedcenteret

Ingen bemærkninger.

 

Skatterevisorfor­eningen

Ingen bemærkninger.

 

Økonomi- og Erhvervsministeriet (CKR)

Konklusionen fra CKR er, at de ikke vurderer, at forslaget indeholder administrative konsekvenser i et omfang, der berettiger, at lovforslaget bliver forelagt virksomhedspanelet. Forslaget bør derfor ikke forelægges et virksomhedspanel.