Departementet

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 3392 9300

Fax. 3393 2518

E-mail [email protected]

 

NMJ/ J.nr. 2008-2400-52

Folketingets Kommunaludvalg

 

 

 

 

 

Dato: 6. maj 2008

 

 

 

Under henvisning til Folketingets Kommunaludvalgs brev af 29. april 2008 følger hermed velfærdsministerens endelige svar på spørgsmål nr. 10 (KOU L 172).

 

­

 

 

Spørgsmål nr. 10:

 

”Har ministeren overvejet, at indgå 4-årige aftaler med kommunerne som er fleksibelt indrettede således, at forbruget kan variere over perioden, blot den samlede ramme er overholdt over perioden og man således undgår at straffe kommuner, der på kort sigt er nødt til at lade skatten stige eller overføre eller udskyde uforbrugte drifts- eller anlægsudgifter?”

 

 

Svar:

 

Kommunerne er store og komplicerede enheder, hvor forudsætningerne for deres økonomi løbende udvikler sig på en lang række områder. Kommunernes økonomi påvirkes af ændringer i den demografiske udvikling, beskæftigelsessituationen, udgiftspresset på en lang række forskellige serviceområder, udviklingen i skattegrundlaget, behovet for investeringer mv. Der er tale om forhold, hvor man ikke med sikkerhed kan forudsige udviklingen for de kommende 4 år.

 

Ikke mindst er kommunernes økonomi på flere måder påvirket af konjunkturerne, som er vanskelige at prognosticere med sikkerhed flere år frem. Det skyldes bl.a., at kommunerne henter en meget væsentlig del af deres indtægter fra skatteudskrivningen, som via udviklingen i skattegrundlaget er påvirket af den aktuelle konjunktur. Det samme gælder på udgiftssiden, hvor især visse overførselsudgifter er påvirkede af den gældende økonomiske aktivitet i samfundet. Der er netop via de årlige økonomiforhandlinger mulighed for at tage højde for disse udsving i kommunernes økonomiske muligheder, herunder især via fastsættelsen af bloktilskuddets størrelse, og herved i størst muligt omfang friholde kommunerne for virkninger af de konjunkturmæssige udsving.

 

Endvidere er det kommunale tilskuds- og udligningssystem indrettet således, at der tages hensyn til de individuelle forskelle i økonomiske vilkår, som vil optræde kommunerne imellem.

 

Der er derfor efter regeringens opfattelse mere hensigtsmæssigt at fortsætte med de årlige aftaler, hvor man kan tilpasse aftalen til de aktuelle behov og økonomiske forudsætninger for den kommunale sektor.

 

 

 

Karen Jespersen

 

/ Nils Majgaard Jensen