Departementet

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 3392 9300

Fax. 3393 2518

E-mail [email protected]

 

NMJ/ J.nr. 2008-2400-52

Folketingets Kommunaludvalg

 

 

 

 

 

Dato: 6. maj 2008

 

 

 

Under henvisning til Folketingets Kommunaludvalgs brev af 30. april 2008 følger hermed velfærdsministerens endelige svar på spørgsmål nr. 19 (KOU L 172).

 

­

 

 

Spørgsmål nr. 19:

 

”Ministeren bedes redegøre nærmere for omfanget af bemyndigelsesbestemmelsens rækkevidde, herunder hvilke kriterier finansministeren skal lægge til grund for at vurdere om kommunernes budgetterede udgifter svarer til det forudsatte og især, hvordan det skal vurderes, om der i den forbindelse kan "foretages korrektioner for ændrede forudsætninger", jf. bemærkningerne til lovforslaget.”

 

 

Svar:

 

Det indgår i lovforslaget, at det er finansministeren, der vurderer, hvorvidt kommunernes budgetterede udgifter svarer til det forudsatte. Vurderingen vil tage udgangspunkt i de udgiftsrammer, der er aftalt mellem regeringen og KL.

 

Bemyndigelsen til at foretage korrektioner for ændrede forudsætninger kan f.eks. anvendes til at korrigere for kommunale opgaveændringer. De forudsætninger om kommunale drifts- og anlægsudgifter for det kommende år, der ligger til grund for aftalen, vil være baseret på den opgaveportefølje, som kommunerne har på aftaletidspunktet. Hvis der efterfølgende sker ændringer heri, anvendes bemyndigelsesbestemmelsen til at korrigere udgiftsrammerne i overensstemmelse hermed.

 

I forbindelse med aftalen indgår der også forudsætninger om den forventede pris- og lønudvikling for det kommende år. Hvis der sker væsentlige ændringer i forhold til det forudsatte pris- og lønniveau for budgetåret, kan bemyndigelsesbestemmelsen anvendes til at korrigere de forudsatte udgiftsrammer for virkningen af den ændrede pris- og lønudvikling.

 

Der kan derudover foretages korrektioner, hvis der er ændringer i de øvrige forudsætninger og skøn for den kommunale økonomi i det kommende år, der ligger til grund for aftalen.

 

 

Karen Jespersen

 

/ Nils Majgaard Jensen