Departementet

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 3392 9300

Fax. 3393 2518

E-mail [email protected]

 

NMJ/ J.nr. 2008-2400-52

Folketingets Kommunaludvalg

 

 

 

 

 

Dato: 6. maj 2008

 

 

 

Under henvisning til Folketingets Kommunaludvalgs brev af 29. april 2008 følger hermed velfærdsministerens endelige svar på spørgsmål nr. 6 (KOU L 172).

 

­

 

 

Spørgsmål nr. 6:

 

”Hvad vil ministeren gøre for at sikre, at de kommuner, der har indgået aftaler med decentrale institutioner og deres bestyrelser om overførselsadgang af opsparede midler og som er planlagt anvendt i 2008 og fremadrettet er til rådighed?”

 

 

Svar:

 

Med lovforslaget foreslås det, at der kan foretages en regulering af det kommunale bloktilskud for 2009, såfremt kommunernes regnskaber for 2008 under ét overskrider serviceniveauet eller anlægsudgifterne i budgetterne for 2008. Det er således kommunernes samlede realiserede udgifter på de pågældende områder for 2008, der lægges til grund ved opgørelsen af budgetoverholdelsen.

 

Som konsekvens af, at det er opgørelsen for kommunerne under ét, der er afgørende for, om der foretages en regulering af bloktilskuddet, udjævnes virkningen af overførsel af uforbrugte rådighedsbeløb i de enkelte kommuner.

 

Efter den kommunale styrelseslov er bevillingsmyndigheden hos kommunalbestyrelsen. I kommunerne er denne myndighed i vidt omfang anvendt til at give nogle kommunale institutioner adgang til at overføre overskud og underskud mellem budgetår. Denne anvendelse af bevillingsmyndigheden fratager ikke den enkelte kommunalbestyrelse ansvaret for, at kommunen lever op til rammerne for kommunernes økonomi. Det vil i givet fald være op til kommunalbestyrelsen at give institutionerne nogle rammebetingelser, der sikrer, at kommunen ikke bidrager til overskridelse af de rammebetingelser, der gælder for kommunerne under ét.

 

 

 

 

Karen Jespersen

 

/ Nils Majgaard Jensen