Notat

 

 

Dato              8. maj 2008

J. nr.           152-000049

 

 

Høringsnotat

 

vedrørende forslag til lov om ændring af lov om Post Danmark A/S

(Selskabskonstruktion vedrørende Post Danmark A/S og Posten AB)  (L 183)

 

Et udkast til lovforslag har fra den 29. april 2008 til den 6. maj 2008 været sendt i høring. Lovforslaget blev samtidig lagt på høringsportalen.

Følgende myndigheder og organisationer m.v. er blevet hørt:

Post Danmark A/S

Dansk Industri

Dansk Erhverv

3F Fagligt Fælles Forbund

Dansk Arbejdsgiverforening

HK/Post og Kommunikation

LO – Landsorganisationen i Danmark

Statsansattes Kartel – Offentlige Ansattes Organisationer

1. Høringssvarene med bemærkninger

Transportministeriet har ved høringsfristens udløb modtaget 7 høringssvar.

./.

 
De modtagne høringssvar er vedlagt som bilag til høringsnotatet.

I det følgende gennemgås de væsentligste emner fra høringssvarene. Transportministeriets bemærkninger er anført i kursiv. Høringssvarene er gennemgået i hovedtræk, og ikke alle høringssvar er kommenteret. Ønskes detaljerede oplysninger om svarenes indhold, henvises der til de vedlagte høringssvar.

Fagligt Fælles Forbund (3F)

3F støtter selskabskonstruktionen og finder det vigtigt, at den danske stat fastholder et (indirekte) ejerskab af Post Danmark A/S gennem medejerskab af et svensk indregistreret holdingselskab.

3F finder endvidere, at det i forbindelse med en evt. børsnotering vil være rigtigt at tilbyde yderligere aktier i selskabet til medarbejderne således, at den samlede andel af medarbejderaktier kommer op over 3 %.

 

Kommentar:

 

Vedrørende forslaget om udstedelse af nye medarbejderaktier er det hensigten, at de aktier i Post Danmark A/S, som i dag er ejet af medarbejderne ombyttes med aktier i det svensk indregistrerede holdingselskab.

 

Derved får medarbejderaktionærerne i Post Danmark A/S også glæde af, at der med selskabskonstruktionen skabes en mere effektiv og konkurrencedygtig virksomhed.

 

Det er ikke en del af hensigtserklæringen med den svenske stat og CVC, at de danske medarbejdere skal tilbydes at købe yderligere aktier.

 

HK Post og Kommunikation

 

HK Post & Kommunikation støtter de forretningsmæssige hensyn i fusionen og ser positivt på den samlede koncerns udviklingsmuligheder.

 

HK Post & Kommunikation foreslår, der allerede nu tilkendegives en hensigt om udbydelse af yderligere medarbejderaktier til favørkurs i forbindelse med en børsnotering af det nye fælles selskab inden for en periode på 3-5 år.

 

HK Post & Kommunikation foreslår endvidere, at der i lighed med den nuværende lov tilkendegives valg af medarbejderrepræsentanter og suppleanter til bestyrelsen i Post Danmark A/S og andre selskaber i Danmark, som er koncernforbundne med Post Danmark A/S.

 

Endelig forslår HK Post & Kommunikation, at det præciseres, at bemærkningerne til § 6 (stk. 5-9) i den eksisterende lov videreføres uændret.

 

Kommentar:

 

Vedrørende spørgsmålet om udstedelse af nye medarbejderaktier, henvises til kommentarerne til høringssvaret fra 3F.

 

Vedrørende spørgsmålet om medarbejderrepræsentanter i bestyrelsen, reguleres dette forhold af den almindelige aktieselskabslovgivning, som Post Danmark A/S er underlagt.

 

Der er derfor ikke behov for særskilte bestemmelser herom i lov om Post Danmark A/S.

 

Dertil kommer, at der vil blive fastsat nærmere regler om bestyrelsesrepræsentationen i det svensk indregistrerede holdingselskab.

 

Vedrørende bemærkningen om den eksisterende lovs § 6, er Transportministeriet i tvivl om, hvilke bestemmelser, som HK Post & Kommunikation henviser til, idet § 6 i den eksisterende lov om Post Danmark A/S alene indeholder ét stykke.

 

Det har heller ikke været muligt at komme i kontakt med HK Post & Kommunikation med henblik på at få opklaret, hvilken bestemmelse, som HK Post & Kommunikation henviser til.

 

Transportministeriet vil tage fornyet kontakt til HK Post & Kommunikation herom.

 

Landsorganisationen i Danmark (LO)

 

LO tilslutter sig den overordnede hensigt om at skabe en ny og mere robust virksomhed i et marked med kraftigt stigende konkurrence.

 

Endvidere tilslutter LO sig høringssvarene fra 3F og HK Post & Kommunikation.

 

Kommentar:

 

Der henvises til kommentarerne til høringssvarene fra 3F og HK Post & Kommunikation.