Betænkning afgivet af Trafikudvalget den 0. maj 2008

1. udkast

Betænkning

over

 Forslag til lov om ændring af lov om Post Danmark A/S

(Selskabskonstruktion vedrørende Post Danmark A/S og Posten AB)

[af Carina Christensen (transportministeren)]

 

1. Ændringsforslag

Socialdemokratiets, Socialistisk Folkepartis og Enhedslistens medlemmer af udvalget har stillet 1 ændringsforslag til lovforslaget.

2. Udvalgsarbejdet

Lovforslaget blev fremsat den 30. april 2008 og var til 1. behandling den 13. maj 2008. Lovforslaget blev efter 1. behandling henvist til behandling i Trafikudvalget.

Møder

Udvalget har behandlet lovforslaget i <> møder.

Høring

Den 8. maj 2008 sendte transportministeren de indkomne høringssvar samt et notat herom til udvalget.

Skriftlige henvendelser

Udvalget har i forbindelse med udvalgsarbejdet modtaget 1 skriftlig henvendelse fra tillidsrepræsentant Henrik Larsen, Københavns Postcenter

Spørgsmål

Udvalget har stillet 13 spørgsmål til transportministeren til skriftlig besvarelse, [som denne har besvaret.]

3. Indstillinger og politiske bemærkninger

<> 

4. Ændringsforslag med bemærkninger

Ændringsforslag

Af   et mindretal (S, SF og EL), tiltrådt af: <->

Til § 1

   1) Nr. 1 affattes sÃ¥ledes:

»1. I § 4 indsættes som stk. 2:

»Stk. 2. Transportministeren bemyndiges til som led i etableringen af en selskabskonstruktion vedrørende Post Danmark A/S og Posten AB at ombytte statens aktier i Post Danmark A/S med aktier i et svensk indregistreret holdingselskab.««

[Bestemmelse om salg af yderligere aktier i Post Danmark udgår]

Bemærkninger

Til nr. 1

Ændringsforslaget indebærer, at forslaget om at ændre § 4, stk. 1, hvorved transportministeren bemyndiges til et salg af yderligere aktier i Post Danmark A/S i forlængelse af det tidligere salg til Post Invest S.A. (CVC Capital Partners), udgår af lovforslaget. Herved bibeholdes det hidtil gældende § 4, stk. 1, om at transportministeren kun er bemyndiget til at sælge op til 25 pct. af aktierne i Post Danmark, og at der kan tegnes medarbejderaktier.

Ændringsforslaget ændrer derimod ikke ved det i lovforslaget foreslåede nye § 4, stk. 2, om ombytning af aktier i Post Danmark A/S som led i etableringen af en selskabskonstruktion vedrørende Post Danmark A/S og Posten AB.

Ny Alliance, Inuit Ataqatigiit, Siumut, Tjóðveldisflokkurin og Sambandsflokkurin var på tidspunktet for betænkningens afgivelse ikke repræsenteret med medlemmer i udvalget og havde dermed ikke adgang til at komme med indstillinger eller politiske udtalelser i betænkningen.

En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykt i betænkningen.Der gøres opmærksom på, at et flertal eller et mindretal i udvalget ikke altid vil afspejle et flertal/mindretal ved afstemning i Folketingssalen.

  Jens Vibjerg (V) Â  Flemming Damgaard Larsen (V) fmd.  Kristian Pihl Lorentzen (V) Â  Hans Christian Schmidt (V) Â  Karsten Nonbo (V) Â  Kim Christiansen (DF) Â  Pia Adelsteen (DF) Â  Henriette Kjær (KF) nfmd.  Lars Barfoed (KF) Â  Magnus Heunicke (S) Â  Jens Christian Lund (S) Â  Poul Andersen (S) Â  Klaus Hækkerup (S) Â  Pia Olsen Dyhr (SF) Â  Jesper Petersen (SF) Â  Johs. Poulsen (RV) Â  Per Clausen (EL) 

Ny Alliance, Inuit Ataqatigiit, Siumut, Tjóðveldisflokkurin og Sambandsflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.

Folketingets sammensætning

 

Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)

47

 

Ny Alliance (NY)

3

Socialdemokratiet (S)

45

 

Inuit Ataqatigiit (IA)

1

Dansk Folkeparti (DF)

25

 

Siumut (SIU)

1

Socialistisk Folkeparti (SF)

23

 

Tjóðveldisflokkurin (TF)

1

Det Konservative Folkeparti (KF)

17

 

Sambandsflokkurin (SP)

1

Det Radikale Venstre (RV)

  9

 

Uden for folketingsgrupperne

2

Enhedslisten (EL)

  4

 

(UFG)

 

 

+++Bilag+++Bilag 1

Oversigt over bilag vedrørende L 183

Bilagsnr.

Titel

1

Tidsplan for udvalgets behandling af lovforslaget

2

Høringssvar og høringsnotat, fra transportministeren

3

Supplerende høringssvar og høringsnotat, fra transportministeren

4

Ændringsforslag fra S, SF og EL

5

Henvendelse af 20/5-08 fra tillidsrepræsentant Henrik Larsen, Københavns Postcenter

 

 

Oversigt over spørgsmål og svar vedrørende L 183

Spm.nr.

Titel

1

Spm. om en deling af lovforslaget, til transportministeren, (og ministerens svar herpå)

2

Spm. om, hvordan staten kan have bestemmende indflydelse over det fusionerede selskab, til transportministeren, (og ministerens svar herpå)

3

Spm. om det ikke vil være hensigtsmæssigt, at staten afventer at sælge yderligere aktier i Post Danmark , til transportministeren, (og ministerens svar herpå)

4

Spm. om den svenske stat planlægger eller har tænkt sig at sælge aktier i det svenske Posten AB, til transportministeren, (og ministerens svar herpå)

5

Spm. om håndtering hvis statens vurdering af, hvilken pris, aktierne i Post Danmark er værd, afviger fra den pris CVC Capital Partners, til transportministeren, (og ministerens svar herpå)

6

Spm. om at staten tilbagekøber de aktier, som allerede er frasolgt til CVC, til transportministeren, (og ministerens svar herpå)

7

Spm. om hvor mange aktier i Post Danmark, regeringen forestiller sig, at staten skal sælge, til transportministeren, (og ministerens svar herpå)

8

Spm. om, hvor stort et provenu, regeringen forventer, til transportministeren, (og ministerens svar herpå)

9

Spm. om rådighedsløn og pension til udlånte tjenestemænd, der ikke ønsker at fortsætte udlånet på frivillig basis, til transportministeren, (og ministerens svar herpå)

10

Spm. om, hvilken betydning det får for Post Danmarks kommende fusion med Posten AB, at det norske Citymail tidligst liberaliserer i år 2011, til transportministeren, (og ministerens svar herpå)

11

Spm. om, hvornår ministeren forventer at en aftale med CVC om salg af aktier i Post Danmark foreligger, til transportministeren, (og ministerens svar herpå)

12

Spm. om at situationen for borgerne bliver forringet i og med, at Post Danmark skal skabe et større overskud, til transportministeren, (og ministerens svar herpå)

13

Spm. om kommentar til henvendelse af 20/5-08 fra tillidsrepræsentant Henrik Larsen, Københavns Postcenter, til transportministeren, (og ministerens svar herpå)