Folketingets Trafikudvalg

Christiansborg

1240  København K

Dato             3. juni 2008

Dok.id        686518

J. nr.           TRM004-U18-000538

 

Trafikudvalget har i brev af 3. juni 2008 stillet mig følgende spørgsmål 15 til (L 183), som jeg hermed skal besvare.

 

Spørgsmål nr. 15:

 

"Vil ministeren garantere, at en forudsætning for fusionen mellem Post Danmark A/S og Posten AB er, at der udarbejdes en aktionæroverenskomst, som sikrer, at den danske stat bevarer sin bestemmende indflydelse i det fusionerede selskab og at staten ikke sælger aktier i et omfang, der medfører, at den danske stat mister sin bestemmende indflydelse i det fusionerede selskab?"

 

Svar:

 

Jeg oplyste i min besvarelse af Trafikudvalgets spørgsmåls 2 ad L 183, at den aktionæroverenskomst, der vil blive indgået mellem den danske stat, den svenske stat og CVC, vil indeholde en liste over vigtige beslutninger, som kun kan træffes, hvis alle tre parter er enige.

 

Listen vil omfatte såvel vigtige bestyrelsesbeslutninger som vigtige aktionærbeslutninger, og vil eksempelvis omfatte beslutninger om, vedtægtsændringer, større investeringer, kapitalnedsættelse eller udvidelse samt større opkøb eller frasalg.

 

I henhold til denne aktionæroverenskomst vil den danske stat (ligesom den svenske stat og CVC) således have mulighed for at blokere vigtige beslutninger i selskabet, da de pågældende beslutninger kræver enighed mellem de tre hovedaktionærer.

 

Jer kan således bekræfte, at det er en forudsætning for fusionen, at der opnås enighed om en aktionæroverenskomst, der giver den danske stat den beskrevne indflydelse i det fusionerede selskab.

 

Jeg kan også bekræfte, at det er en forudsætning for fusionen, at staten, også efter et salg af aktier til CVC, har den beskrevne indflydelse i det fusionerede selskab.

 

 

Aktionæroverenskomsten, herunder de nævnte vetorettigheder, vil desuden skulle godkendes af Folketingets Finansudvalg som led i godkendelse af fusionen.

 

 

Med venlig hilsen

 

 

Carina Christensen