Folketingets Trafikudvalg

Christiansborg

1240  København K

Dato             23. maj 2008

Dok.id        677287

J. nr.           TRM004-U18-000488

  

 

Trafikudvalget har i brev af 13. maj 2008 stillet mig følgende spørgsmål 2 til (L 183), som jeg hermed skal besvare.

 

Spørgsmål nr. 2:

 

"Med henvisning  til, at ministeren under første behandlingen sagde, at regeringen ønsker, at staten skal have bestemmende indflydelse over det fusionerede selskab, bedes ministeren bekræfte, at såfremt lovforslaget vedtages, vil staten kun eje 75 pct. af de 50 pct. af det fusionerede selskab og vil ministeren i så fald forklare, hvordan staten kan have bestemmende indflydelse over det fusionerede selskab?"

 

Svar:

 

Post Danmark A/S er i dag ejet 75 % af den danske stat og 22 % af CVC. De resterende 3 % er ejet af medarbejdere og ledelse i Post Danmark A/S og selskabet selv.

 

Det fusionerede selskab vil blive ejet 40 % af den danske stat, CVC og ledelse og medarbejdere i Post Danmark A/S. Den svenske stat og ledelse og medarbejdere i Posten AB vil eje 60 % af det fusionerede selskab.

 

Den danske stat og CVC vil til sammen have samme antal stemmer i det fusionerede selskab som den svenske stat.

 

Den aktionæroverenskomst, der vil blive indgået mellem den danske stat, den svenske stat og CVC, vil endvidere indeholde en liste over vigtige beslutninger, som kun kan træffes, hvis alle tre parter er enige.

 

Listen vil omfatte såvel vigtige bestyrelsesbeslutninger som vigtige aktionærbeslutninger, og kan eksempelvis indeholde beslutninger om udbyttepolitik, større investeringer, kapitalnedsættelse eller udvidelse samt større opkøb eller frasalg.

 

En sådan liste med vetorettigheder sikrer, at vigtige beslutninger ikke kan træffes uden, at den danske stat, eller den danske stats repræsentanter i bestyrelsen, er enig i beslutningen.

 

 

 

 

 

Det er tillige hensigten, at der skal være en aktionæroverenskomst også efter en børsintroduktion.

 

 

 

Med venlig hilsen

 

 

Carina Christensen