Fra: Claes Hahn Balle [mailto:[email protected]]
Sendt: 22. august 2008 18:14
Til: Jacob Ravn
Cc: Henrik Dietz; Lone Bøgvald
Emne: Forelæggelse af sag for Skatteudvalget

 

 

Kære Jacob,

 

Hermed skal jeg forelægge min klient Henrik Larsens sag for Folketingets Skatteudvalg.

 

Faktum

 

Henrik Larsen ejer 50% af aktierne i selskabet Uniboys A/S (tidligere Unisport A/S). Unisport A/S drev virksomhed med salg af fodboldudstyr via internettet. I 2007 solgte selskabet sin aktivitet med internethandel til et nystiftet selskab for et mindre tocifret millionbeløb.

 

Avancen i selskabet blev beskattet med almindelig selskabsskat.

 

I oktober 2007 flyttede Henrik Larsen med sin ægtefælle og to børn til Ibiza med henblik på at bosætte sig permanent der.

 

Henrik Larsens revisor bad om henstand med aktieavancebeskatningen i februar 2008, og SKAT meddelte henstand i april 2008.

 

Henrik Larsen baserede sin fraflytning på, at han skulle betale udbytteskat i Danmark med 15% i henhold til den dagældende dobbeltbeskatningsoverenskomst mellem Danmark og Spanien og yderligere med 3% i Spanien, dvs ialt 18% udbytteskat af udlodninger fra det danske selskab efter fraflytningen til Spanien.

 

Henrik Larsen foretog således sine dispositioner i forhold til fraflytningen til Spanien og indrettede sine økonomiske forhold efter at han skulle betale 18% i skat af udbytte samt at den beregnede fraflytningsskat var udskudt til han disponerede over aktierne.

 

Da Henrik Larsen har afventet af få bekræftelse fra de danske skattemyndigheder på at hans fulde skattepligt til Danmark var ophørt, og at skattepligten til Spanien var bekræftet foretog Henrik Larsen først udlodning af udbytte fra det danske selskab i juli 2008.

 

Lovforslag L187

 

Konsekvensen af det fremsatte lovforslag er at Henrik Larsen nu på trods af at han fraflyttede Danmark i oktober 2007 skal betale omkr. 45% skat i stedet for 18% i forbindelse med den foretagne udbytteudlodning. Dette har en ikke ubetydelig likviditetsbelastning, som Henrik Larsen ikke har haft mulighed for at indrette sig efter.

 

Lovforslaget har således en tilbagevirkende kraft der rækker længere tilbage i tid end til fremsættelsestidspunktet.

 

Det henstilles derfor til skatteudvalget at påpege mulighederne for en mere rimelig og afbalanceret overgangsregel.

 

Det skal påpeges, at lovforslaget rummer EU retlige problemstillinger samt problemstillinger i forhold til dobbeltbeskatningsoverenskomsterne. Det henstilles til Skatteudvalget at disse problemstillinger belyses nærmere i forbindelse med lovforslagets behandling.

 

 

 

 

 

Foretræde for skatteudvalget

 

I det omfang det er praktisk muligt anmoder jeg om at Henrik Larsen for foretræde for Skatteudvalget. Artikel fra Jyllandsposten vedhæftes.

 

Med venlig hilsen

Claes Balle