Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg

Christiansborg

1240 København K

 

 

Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 21.december 2007 stillet følgende spørgsmål nr. 1 (L 30), som hermed besvares.

 

 

Spørgsmål nr. 1:

”Ministeren bedes oplyse hvor meget de helt uigennemsigtige regler koster i administration i arbejdsløshedskasserne og hos de offentlige myndigheder.”

 

Endeligt svar:

Fortrydelsesordningen er et led i den del af aftalen af 20. juni 2006 om velfærdsreformen, der vedrører ændringer i efterlønsordningen. Fortrydelsesordningen giver personer med langvarigt medlemskab af en a-kasse, som har fravalgt efterlønsordningen, en mulighed for efterfølgende at tilmelde sig ordningen indtil 15 år før efterlønsalderen, dog med nedsat efterlønsydelse og nedsat skattefri præmie. En tilsvarende fortrydelsesordning gælder i fleksydelsesordningen.

 

Det er klart, at indførelse af særregler i efterlønsordningen og fleksydelsesordningen altid medfører en vis mer­administration i såvel a-kasserne som hos offentlige myndigheder.

 

Det har imidlertid vist sig, at reglerne om fortrydelsesordningerne medførte en utilsigtet mulighed for at benytte sig af ordningerne til at opnå fuld efterlønsydelse eller skattefri præmie eller fuld fleksydelse og samtidig opnå en besparelse ved at betale efterlønsbidrag eller fleksydelsesbidrag i kortere tid end efter de ordinære ordninger.

 

Det rettes der op på med forslaget.

 

Lovændringen er også ønsket af a-kasserne. Det skyldes, at de gældende regler vil indebære en meget stor vejledningsopgave for a-kasserne, for så vidt angår nogle medlemsgruppers mulighed for at opnå den ovenfor omtalte fordel.

 

Det bemærkes i øvrigt, at der ikke foreligger oplysninger om, hvad administrationen af reglerne koster.

 

 

Med venlig hilsen

 

 

 

 

Claus Hjort Frederiksen