Høringssvar vedrørende ændringen i § 2 i det delvist genfremsatte l 20

 

Onsdag d. 5 genfremsættes dele af L 20 med titlen forslag til lov om ændring af forskellige skattelove (diverse EU-tilpasninger af skattelovgivningen m.v.). § 2 indeholder en ændring, der ikke var medtaget i L 20, idet § 2s problem er dukket op efterfølgende.

§ 2 vedrører en ændring af aktieavancebeskatningslovens regler ved delsalg af investeringsforeningsbeviser, der går ud på fordeling af en samlet set uændret avance imellem et år og et andet.  SKAT, InvesteringsForeningsRådet, Finansrådet og Foreningen af Statsautoriserede Revisorer er blevet hørt over lovforslaget med høringsfrist på 1 uge. Det er normalt disse, der kommenterer forslag på området.

Under høringen fremkom InvesteringsForeningsRådet med nogle indvendinger, der medførte, at forslaget blev ændret. Det ændrede forslag blev derefter sendt på høring hos de samme interessenter. Det har imidlertid medført, at høringssvarene i nogle tilfælde refererer sig til både det oprindeligt udsendte og til ændringerne. I andre tilfælde refererer de sig kun til ændringerne. 

I det følgende gengives de hørte interessenters stilling til ændringerne. Gengivelse af redaktionelle forbedringsforslag udelades.

 

SKAT

SKAT har ingen bemærkninger til de foreslåede lovtekster og kan altså tiltræde det endelige forslag.

 

InvesteringsForeningsRÃ¥det

Anbefaler det endelige forslag, der svarer til den vejledning, som det på ulovbestemt grundlag har givet sine medlemmer.

 

Finansrådet

Kan tiltræde det endelige forslag

 

Foreningen af Statsautoriserede revisorer

Kritiserer det oprindeligt udsendte, men er enig i, at det endelige forslag fungerer. Det endelige forslag omtales fra s.2 og ud under overskriften aktie for aktie. Foreningen mener dog fortsat at gennemsnitsmetoden fører til den mest korrekte opgørelse.

Det bemærkes herved, at forslaget kun vedrører en fordeling af en samlet avance mellem to år. Den samlede avance påvirkes ikke af forslaget eller af, at man anvender gennemsnitsmetode i stedet for aktie for aktie. I år, hvor der kun sker salg, fører de to metoder til samme fordeling mellem to år. Det samme gælder i år, hvor der kun sker køb. I år hvor der både sker køb og salg fører de to metoder også til samme fordeling, hvis alle salg ligger før købene eller hvis hele beholdningen sælges. Kun hvis et køb ligger før et (del)salg påvirkes fordelingen. Hvis køb og salg i disse tilfælde ligger tæt på hinanden er det derfor nødvendigt at skatteyderen er helt sikker på, hvordan købs og salgstidspunkt defineres. De to metoder indeholder altså kun yderst marginale forskelle. Det er næppe lettere at forstå gennemsnitsmetoden frem for aktie for aktie metoden. I denne specielle situation, hvor der sker en kombination med lagermetoden, er man imidlertid mest tilbøjelig til at tro, at aktie for aktie metoden er lettest at forstå. Samtidig er det den, som man må antage, at investeringsforeningerne rådgiver deres medlemmer om.

Man er derfor uenig med FSR.