Til

                      Folketinget - Skatteudvalget

 

 

L 31 - Forslag til Lov om ændring af forskellige skattelove (diverse EU-tilpasninger af skattelovgivningen m.v.).

 

Hermed sendes i 5 eksemplarer kommentarer til henvendelse fra Foreningen Rejsearbejdere.dk  (L 31 – bilag 4)

 

 

 

 

 

 

Kristian Jensen

                                                                 /  Ivar Nordland

 

 

 


 

Foreningen Rejsearbejdere.dk har rettet henvendelse til skatteudvalget om den foreslåede fjernelse af eksportmedarbejderfradraget (lovforslagets § 10, nr. 5). Foreningen bestrider den vurdering af EU’s statsstøtteregler, som Konkurrencestyrelsens statsstøttesekretariat har anlagt, og foreningen gentager den kritik af forslaget, som man fremkom med, da et tilsvarende forslag var til behandling i efteråret 2007 (jfr. L 20 – 1. samling).

 

Jeg skal hertil bemærke følgende:

Som nævnt i mine kommentarer til foreningens henvendelse på L 20, 1. samling, er det en del af Skatteministeriets virksomhed at tilse, at skattelovgivningen er i overensstemmelse med EU-retten. Det forhold, at en bestemmelse for 20 år siden var i overensstemmelse med fællesskabsreglerne, er ingen garanti for, at den også er det i dag.

Eksportmedarbejderfradraget er iflg. den EU-retlige ekspertise i strid med statsstøttereglerne, og ulovlig statsstøtte skal efter EU-reglerne tilbagebetales. Konsekvensen af at opretholde eksportmedarbejderfradraget kan i værste fald være, at modtagerne – virksomhederne eller medarbejderne – skal tilbagebetale støtten for de seneste 10 år. Uanset fradragets begrænsede størrelse vil det kunne blive til ganske mange penge for den enkelte. Statskassen ville ikke kunne dække beløbet, da dette også ville være ulovlig statsstøtte.

Jeg må selvsagt lægge vægt de statsstøtteretlige vurderinger, som Konkurrencestyrelsens statsstøtteeksperter fremkommer med, og jeg agter ikke at sidde eksperternes vurdering i denne sag overhørig. Mulige negative konsekvenser for eksporten berettiger ikke en EU-medlemsstat til at give statsstøtte i strid med statsstøttereglerne.

Om den EU-retlige vurdering henviser jeg i øvrigt til min besvarelse af de spørgsmål, som skatteudvalget har stillet herom.