Til

                      Folketinget - Skatteudvalget

 

 

L     31- Forslag til Lov om ændring af forskellige skattelove (Diverse EU-tilpasninger af skattelovgivningen m.v.). Spørgsmål er stillet efter ønske af Jesper Petersen (SF).

 

Hermed sendes i 5 eksemplarer svar på spørgsmål nr. 38-41 af 6. februar 2008.

 

 

 

 

 

 

Kristian Jensen

                                                                 /  Lise Bo Nielsen


Spørgsmål 38

Ministeren anmodes om at oplyse, om det er muligt for et selskab at genplacere en avance efter EBL på en dansk ejendom i en udenlandsk ejendom (f.eks. et skovareal), der opfylder betingelserne for genplacering efter EBL § 6A, hvorefter selskabet fravælger international sambeskatning efter reglerne i  selskabsskattelovens § 31 A, og ikke skal beskattes af resultatet fra den udenlandske ejendom.

 

Svar: Fortjeneste ved et selskabs salg af en dansk ejendom kan genanbringes i anskaffelsessummen for en udenlandsk ejendom, der opfylder betingelserne i EBL § 6 A.

Genanbringelsen kan ske uafhængigt af om selskabet er omfattet af reglerne om international sambeskatning eller ej. En genanbringelse kan heller ikke medføre, at selskabet fremover skal vælge international sambeskatning.

Et dansk selskab, der ikke har valgt international sambeskatning, jf. § 31 A i selskabsskatteloven, vil som udgangspunkt ikke være skattepligtig af overskud og underskud ved erhvervsvirksomhed i udlandet (fast driftssted eller fast ejendom). Dette gælder også for fortjeneste og tab ved afståelse af fast ejendom, jf.  § 8, stk. 2, sammenholdt med § 2, stk. 1, litra a og b, i selskabsskatteloven.

Som en undtagelse herfra gælder dog, at det danske selskab skal medregne den del af fortjenesten ved salg af en ejendom i fremmed stat, på Færøerne eller i Grønland, hvor anskaffelsessummen er nedsat efter EBL § 6 A, og som kan henføres til fast ejendom beliggende i Danmark.

Det danske selskab vil således ikke være skattepligtig til Danmark af den del af fortjenesten, der kan henføres til den udenlandske ejendom.

Ved afståelse af den nye ejendom beskattes det danske selskab af den genanbragte fortjeneste.

Hvis ejendommen afstås til en mindre afståelsessum end anskaffelsessummen (inden nedslag for genanbragt fortjeneste), genbeskattes alene den del af den genanbragte fortjeneste, der svarer til forskellen mellem afståelsessummen og anskaffelsessummen efter nedslag for den genanbragte fortjeneste.

Hvis afståelsessummen er mindre end anskaffelsessummen efter nedslag for den genanbragte fortjeneste, kan det herved konstaterede tab ikke fradrages i Danmark.

Lovforslaget ændrer ikke noget ved retstilstanden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Spørgsmål 39

Hvis spørgsmål 38 besvares bekræftende, bedes oplyst, om den genplacerede avance beskattes ved afhændelse af den udenlandske ejendom, når selskabet har fravalgt international sambeskatning, og derfor ikke skal medregne indkomsten fra den faste ejendom i udlandet. Der bedes angivet den nøjagtige hjemmel til en sådan beskatning.

 

Svar: Der henvises til svaret på spørgsmål 38.

 

 

 

 

 

 

 


Spørgsmål 40

Hvis spørgsmål 38 og spørgsmål 39 besvares bekræftende, anmodes ministeren om at oplyse, hvorledes SKAT kan kontrollere, at der sker denne beskatning, når selskabet ikke skal indsende regnskab og indkomstopgørelse for den udenlandske ejendom, når der er fravalgt international sambeskatning.

 

Svar: Virksomhedens regnskabsmæssige registreringer for en dansk virksomhed omfatter alle virksomhedens aktiviteter, uanset hvor aktiviteterne drives, og et selskabs årsrapport vil derfor også omfatte filialens aktivitet. Virksomhedens regnskabssystem indeholder således aktiviteten i udlandet, selv om denne aktivitet ikke skal medregnes ved opgørelsen af den skattepligtige indkomst her til landet, fordi registreringerne vedrører en fast ejendom i udlandet.

SKAT har efter skattekontrollovens § 6 adgang til virksomhedens regnskabsmateriale, og andre dokumenter, der kan have betydning for skatteligningen, herunder for afgørelsen af skattepligt. Det gælder også regnskabsmateriale vedrørende den skattepligtiges virksomhed i udlandet. Adgangen til virksomhedens regnskabsmateriale benyttes eks. også når afgrænsningen mellem filialens aktiviteter i udlandet og aktiviteterne i Danmark lignes.

Der henvises i øvrigt til besvarelsen af spørgsmål 33.

 

 


Spørgsmål 41

Kan selskabet ved afhændelsen af den udenlandske ejendom i givet fald genplacere avancen fra den danske ejendom i anskaffelsessummen for en ny udenlandsk ejendom (f.eks. et skovareal), og således fortsat genplacere avancen efter EBL § 6A?

 

Svar:

Reglerne om genanbringelse i § 6 A i EBL kan også anvendes ved efterfølgende afståelser og erhvervelser, forudsat at betingelserne i § 6 A i EBL er opfyldt. Den skattepligtige kan således fortsætte med at genplacere også i udlandet, når betingelserne er opfyldt.

For skattepligtige danske selskaber i Danmark gælder genanbringelsesreglerne i § 6 A i EBL, uanset om selskabet har valgt international sambeskatning eller ej.  Selskabsskattelovens § 8, stk. 2, sidste pkt., vil fortsat finde anvendelse på den genanbragte fortjeneste, hvis der ikke er valgt international sambeskatning. Der henvises i øvrigt til svaret på spørgsmål 38.