Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg

 

Christiansborg

J.nr. 103-00063

1240 København K

 

  

Den 30. november 2007

 

 

Høringssvar og -notat i forbindelse med forslag til lov om ændring af miljøbeskyttelsesloven og forskellige andre love (Strafskærpelse m.v.)

 

Der er tale om en genfremsættelse af det lovforslag om ændring af lov om miljøbeskyttelse og forskellige andre love (Strafskærpelse m.v.), som blev fremsat for Folketinget den 3. oktober 2007, førstebehandlet den 9. oktober 2007 og som bortfaldt ved udskrivelse af folketingsvalg den 24. oktober 2007.

 

Lovforslaget er en udløber af Miljøministerens håndhævelseskonference i 2005 og har bl.a. baggrund i en arbejdsrapport om undersøgelse af anvendelse af sanktioner m.v. i straffesager på natur-, miljø- og planområdet af professor, lic. jur. Gorm Toftegaard Nielsen.

 

Med lovforslaget ønskes en generel skærpelse af bødeniveauet i de mindre alvorlige sager om overtrædelser af miljøbeskyttelsesloven.

 

Skærpelsen af bødeniveauet gælder såvel i sager om overtrædelser, der er begået i forbindelse med udøvelse af sit erhverv, som i sager om privates overtrædelser af miljøbeskyttelsesloven. Dog bør der stilles særlige krav til agtpågivenhed hos erhvervsdrivende. Derfor foreslås lovens straffebestemmelse ændret, så det skal betragtes som en skærpende omstændighed, at en overtrædelse er begået i forbindelse med udøvelse af erhverv. Der foreslås også, at lovens straffebestemmelse bliver ændret, så det bliver fremhævet, at der ved udmåling af bødestraf skal lægges vægt på miljøbeskyttelseslovens formål.

 

Derudover er det regeringens opfattelse, at bøderne varierer selv i forholdsvis ensartede sager. Lovforslaget har derfor også til formål at ensrette bødeudmålingen. På baggrund heraf foreslås vejledende bødeniveauer. 

 

./.

 
Der henvises til de vedlagte 5 eksemplarer af høringssvar og høringsnotat i forbindelse med lovforslaget.

 

 

Troels Lund Poulsen          

/

Ole Christiansen