Dato:            7. februar 2008

Kontor:         Kommune Økonomi

J.nr.:             2008-2414-126

Sagsbeh.:   AWI

Fil-navn:       Svar KOU sp. 4 (L43)

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 4 (L 43), som Folketingets Kommunaludvalg har stillet til velfærdsministeren den 23. januar 2008

 

Spørgsmål 4:

" Hvilket kriterium er lagt til grund for at være i en presset likviditetssituation?"

 

Svar:

I henhold til bemærkningerne til den eksisterende lov om deponering af kommunernes overskudslikviditet, kan der navnlig overvejes at meddele dispensation fra deponeringen af overskudslikviditet såfremt, en kommune risikerer at komme i konflikt med de gældende regler om kommunernes likviditetsbeholdning.

 

I denne sammenhæng opgøres kommunernes likviditetsbeholdning efter den såkaldte kassekreditregel. At en kommune befinder sig i en særlig presset likviditetsmæssig situation betyder, at kommunen på kort eller lang sigt risikerer at komme i konflikt med kassekreditreglen. Kassekreditreglen betyder, at gennemsnittet af en kommunes daglige likviditet over de seneste tolv måneder skal være positivt – dog gælder der en særlig ordning for 2007, hvorefter gennemsnittet på grund af kommunesammenlægningerne kun beregnes på baggrund af den forløbne del af året.

 

Jeg kan i den forbindelse endvidere oplyse, at den gennemsnitlige likviditet opgjort efter kassekreditreglen for kommunerne under ét i 3.kvt. 2007 udgjorde 5.109kr./indbygger.