Til

Folketinget - Skatteudvalget

 

L 46 - Forslag til lov om ændring af lov om afgift af lønsum m.v. (Afgiftsmæssig ligestilling mellem offentlig og privat virksomhed m.v.)

Hermed sendes i 5 eksemplarer svar på henvendelse af 3. januar 2008 fra Landsforeningen af Opholdssteder, Botilbud og Skolebehandlingstilbud (L 46 - bilag 1).

 

 

 

 

Kristian Jensen

 

 

                            /Lene Skov Henningsen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spørgsmål:

Landsforeningen af Opholdssteder, Botilbud og Skolebehandlingstilbud har den 3. januar 2008 skrevet til Skatteudvalget og meddelt, at Landsforeningen finder, at specialundervisning på interne skoler på opholdssteder for børn og unge og dagbehandlingstilbud (private heldagsskoler) i henhold til folkeskoleloven ikke er omfattet af de tilbud, der med L 46 forslag til lov om ændring af lov om afgift af lønsum m.v. foreslås fritaget for lønsumsafgift.

 

Kommentar:

Den 18. januar 2008 oplyste jeg i en foreløbig kommentar til Folketingets Skatteudvalg, at Skatteministeriet var i dialog med Landsforeningen af Opholdssteder, Botilbud og Skolebehandlingstilbud. Samtidig meddelte jeg, at jeg ville orientere Skatteudvalget, når problemstillingen var nærmere belyst.

Under dialogen med Landsforeningen er det blevet klarlagt, at specialundervisning, der tilbydes i henhold til folkeskolelovens § 20, stk. 2, og § 22, stk. 5, ofte pålægges lønsumsafgift. Det sker, når specialundervisning udøves på interne skoler i tilknytning til et opholdssted eller et heldagsbehandlingstilbud i privat regi i modsætning til specialundervisning og behandlingstilbud på en kommunes egne opholdssteder, undervisningstilbud m.v.

Når en kommune indkøber specialundervisning fra et privat skolebehandlingstilbud m.v. i henhold til folkeskolelovens § 20, stk. 2, og § 22, stk. 5, er der tale om betaling for en ydelse. Ifølge lønsumsafgiftsloven § 1, stk. 1, nr. 3, er undervisning i børnehaveklasse og 1.-10. klasse, når der hertil modtages statslige tilskud, fritaget for lønsumsafgift.

Da et privat skolebehandlingstilbud m.v. således modtager betaling for en ydelse og ikke statstilskud, betyder kravet om statstilskud, at specialundervisning og heldagsbehandlingstilbud m.v. ikke kan fritages for lønsumsafgift, men derimod er lønsumsafgiftspligtig.

Formålet med lovforslag L 46 er at skabe afgiftsmæssig ligestilling mellem offentlig og privat virksomhed og forhindre konkurrencefordrejning.

I lyset heraf finder jeg, at specialundervisning m.v. i henhold til folkeskoleloven bør fritages for lønsumsafgift uanset om specialundervisningen tilbydes i et kommunalt tilbud eller i et anbringelsessted, der er oprettet eller godkendt efter lov om social service.

Derfor agter jeg at fremsætte ændringsforslag til L 46, således at specialundervisning omfattet af folkeskoleloven, bliver fritaget for lønsumsafgift.