Til

Folketinget - Skatteudvalget

 

L 46 - Forslag til lov om ændring af lov om afgift af lønsum m.v. (Afgiftsmæssig ligestilling mellem offentlig og privat virksomhed m.v.)

Hermed sendes i 5 eksemplarer kommentarer til henvendelse af 29. januar 2008 fra Organisationen af selvejende institutioner (L 46 - bilag 5).

 

 

 

 

 

Kristian Jensen

 

 

                            /Jeanette Rose Hansen

 


 

Organisationen af selvejende institutioner, der er en landsdækkende paraplyorganisation for selvejende institutioner på ældre-, handicap og omsorgsområdet, har den 29. januar 2008 skrevet til Skatteudvalget og givet udtryk for bekymring for, at L 46 vil ramme de selvejende institutioner - og medføre en skævvreden konkurrencesituation mellem de selvejende plejecentre og bofællesskaber på den ene side og de kommunale plejecentre og institutioner på den anden.

 

Kommentar:

Formålet med L 46 er at skabe lønsumsafgiftsmæssig ligestilling mellem offentlig og privat virksomhed, og dermed styrke konkurrencen, når der mod vederlag leveres visse nærmere bestemte varer og ydelser, som er fritaget for afgift efter momsloven.

Det følger således af lønsumsafgiftslovens § 1, stk. 1, at der betales lønsumsafgift til statskassen af virksomheder, der mod vederlag leverer varer og ydelser, der er fritaget for moms efter blandt andet momslovens § 13, stk. 1, nr. 1, nr. 3, nr. 5 og 6,nr. 8, nr. 10-12, nr. 15-17 og nr. 20.

Social forsorg og bistand, herunder sådan, som præsteres af børne- og ungdomsinstitutioner og institutioner inden for ældreområdet, samt levering af varer og ydelser med nær tilknytning hertil er fritaget for moms, jf. momslovens § 13, stk. 1, nr. 2, 1. pkt., men den nævnte social forsorg og bistand m.v. er ikke samtidig  omfattet af anvendelsesområdet for lønsumsafgiftsloven.

Med L 46 er det ikke hensigten at ændre på, hvilke varer og ydelser, der fremover skal være fritaget for moms, eller ændre på, hvilke leveringer af momsfritagne varer og ydelser, der fremover skal medføre en pligt for leverandøren til at betale lønsumsafgift.

L 46 ændrer kun på, hvilke offentlige virksomheder, der fremover skal være registreret som lønsumsafgiftspligtige hos SKAT, og dermed skal angive og betale lønsumsafgift. Altså en ligestilling mellem offentlig og privat virksomhed, når der mod vederlag leveres identiske varer og ydelser.