ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN

 

 

5. februar 2008

 

 

Besvarelse af spørgsmål 3 ad L 51 stillet af Erhvervsudvalget den 22. januar 2008.    

 

 

 

 

 

 

Spørgsmål 3:

En del entreprenører oplyser, at private ledninger (f.eks. stikledninger til el, kloak eller hybridnet) ikke er på kabeltegninger. I disse tilfælde er det typisk kommunen, der giver gravetilladelse. Vil det være muligt at få disse stikledninger ind i systemet hos LER?

 

Svar:

Under den gældende lov om Ledningsejerregisteret, skal ledninger  registeres såfremt  de er beliggende i offentlig vej eller privat fællesvej, indgår i et kollektivt net, eller indgår i et privat, brugerdrevet telenet. Stikledninger er ikke omfattet af indberetningspligten.  

 

Spørgsmålet om hvorvidt ejerskab af stikledninger burde være omfattet af LER-loven har været genstand for mange drøftelser. Mange stikledninger ejes af private grundejere og enkelte af disse løber i offentlig vej eller privat fællesvej. De private grundejere har imidlertid ofte ikke kendskab til ledningernes fysiske beliggenhed. Tilsvarende har forsyningssel­skaberne, herunder kommunerne, ikke altid kendskab til beliggenhed af stikledninger, som ejes af ejeren af en fast ejendom.

 

En indberetningspligt for stikledninger for private personer vurderes at være meget belastende, da det vil kræve, at alle private grundejere skal fremskaffe oplysninger om deres ledningers placering og herefter vurdere, hvorvidt vedkommende er forpligtiget til at registrere sine oplysninger i LER. En sådan indberetningspligt indebærer dermed, at private grundejere har adgang til internettet og kan betjene et internetbaseret register. Der opfordres i stedet til, at entreprenøren retter henvendelse til nærliggende grundejere eller udviser agtpågivenhed i tilfælde, hvor eventuelle stikledninger ikke fremgår af kabeltegningerne.

 

 

 

 

ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTERIET

Slotsholmsgade 10-12

1216 København K

 

Tlf.           33 92 33 50

Fax          33 12 37 78

CVR-nr    10 09 24 85

[email protected]

www.oem.dk