JuniBevægelsen

13. marts2008

 

 

 

Til Folketingets Europaudvalg

 

 

Vedr. behandling af lovforslag L53 om dansk tilslutning til Lissabon-traktaten.

 

JuniBevægelsen anmoder hermed Folketingets Europaudvalg om at sikre en seriøs og grundig behandling af lovforslag L53.

 

Lissabon-traktaten er den mest omfattende traktat nogensinde, som Danmark skal tilslutte sig. Den er betydeligt mere omfattende end det tidligere forslag om en Forfatning for Europa, og efterlader langt flere tvivls- og grænsespørgsmål. Alle er formentlig enige om at det netop er forenklingen, som Forfatningen faktisk indeholdt, der er gået tabt i forbindelse med Lissabon-traktaten.

 

Således er der objektivt langt flere spørgsmål at stille til Lissabon-traktaten end til det tidligere lovforslag om dansk tilslutning til Forfatningsforslaget.

 

Det vil derfor være vigtigt for borgerne at Folketinget kan afklare Lissabon-traktatens præcise rækkevidde og konsekvenser, igennem en grundig behandling før lovforslagets vedtagelse.

 

I den forbindelse er JuniBevægelsen, i egenskab af mit medlemskab af Europa-Parlamentet, blevet bedt om at fremsende spørgsmål til Traktaten.

 

18. februar 2008 fremsendte jeg således sammenlagt 730 spørgsmål til lovforslaget.

 

Dags dato er der kun kommet svar på 149 spørgsmål.

 

Således har vi ikke fået svar på 581 spørgsmål.

 

Læg dertil at mindst 26 af de afgivne svar er utilfredsstillende og undlader at svare på det egentligt stillede spørgsmål, nogle gange i form af upræcise svar, og nogen gange form af gengivelse af traktatteksten, vi alle kan læse

 

Jeg skal erkende at der er et enkelt spørgsmål, som ikke er relateret specifikt til Lissabon-traktaten. Men selv, hvis det trækkes fra, står der stadig 580 ubesvarede spørgsmål tilbage om dette lovforslag.

 

Hertil kommer de 26 uklare svar, hvortil det er rimeligt at kunne fremsende supplerende spørgsmål.

 

Det må understreges at ingen spørgsmål er til tidligere traktater, og dermed lige så godt kunne være afklarede ved behandling af tiltrædelse af tidligere traktater. Selv om formuleringerne i en given paragraf er den samme som kendt før Lissabon-traktaten, ændrer alle paragraffer jo betydning og rækkevidde alene som følge Lissabon-traktatens afskaffelse af søjleopdelingen og EU’s ophøjelse til ’juridisk person’.

 

Det må betegnes som en lemfældig og overfladisk behandling af det mest vidtrækkende lovforslag i mange år, hvis Folketinget og dermed befolkningen ikke kan få svar på de mange helt elementære spørgsmål, vi har stillet.

 

 

Med venlig hilsen

 

 

Jens-Peter Bonde

medlem af Europa-Parlamentet

JuniBevægelsen