Nakskov 2008-02-20

Til Folketingets Uddannelsesudvalg.

 

 

 

Vedr.:            Forslag til lov om Almen Voksenuddannelse (L56)

 

 

 

Som pensioneret lærer hilser jeg med tilfredshed langt størstedelen af lovforslaget inkl. bemærkningerne.

Jeg vil bede partierne tage initiativ til ændringer som følger:

 

1)     ad § 11

§ 11. Undervisningsministeren fastsætter regler om uddannelsens indhold, organisering og tilrettelæggelse, herunder regler om fagenes mål, indhold og uddannelsestid på forskellige niveauer samt om, på hvilket niveau et fag afsluttes med prøve.

Som det fremgår af bemærkningerne, og som praksis er i dag, kan mange fag afsluttes med prøve på 2 niveauer. Jeg foreslår følgelig formuleringen ændret til ”hvilke niveauer”.

 

2)     uomtalt udeladelse i forhold til gældende lov.

Gældende Lov om Almen Voksenuddannelse:

§ 10. Der kan ydes statstilskud til efter- og videreuddannelse af forstandere, lærere og andre ansatte ved almen voksenuddannelse efter regler, der fastsættes af undervisningsministeren.

Stk. 2. Undervisningsministeren kan tilrettelægge efteruddannelseskurser og konferencer efter stk. 1.

 

 

Lov om prøveforberedende enkeltfagsundervisning for voksne 1977:

§ 9. Til uddannelse af forstandere og lærere inden for enkeltfagsundervisning kan der ydes statstilskud efter regler, der fastsættes af undervisningsministeren.

Stk. 2. Undervisningsministeren kan oprette kursus til uddannelse af de i stk. 1 omhandlede forstandere og lærere.

Stk. 3. Der kan ydes særlig støtte til forstandere og lærere i tilfælde, hvor deltagelse i uddannelseskursus vil påføre dem særlige indtægtstab eller særlig store udgifter.

 

 

Jeg foreslår, at nugældende § 10 indføjes i lovforslaget. Det er jo en ren ministerbemyndigelse (den slags plejer ikke at mishage ministre), som hidtil har medvirket til at etablere kurser for en meget lille gruppe lærere, som ikke hidtil har nydt den store bevågenhed fra de store efteruddannelsesinstitutioner. Hvis nuværende minister, helt uforståeligt, ønsker at afskaffe tilskuddene til efteruddannelserne samtidigt med indførelsen af nye læreplaner jf. bemærkningerne pkt. 3.5, ville det være mest reelt, at han selv traf beslutningen og ikke lader Folketinget definitivt afskaffe muligheden.

 

 

3)      Om sikring af befolkningen i yderomrÃ¥der.

3 forhold er af afgørende betydning for at sikre opfyldelsen af hensigten med loven.

 

A) Taksameteret indrettes således, at hold i yderområder kan oprettes med kursisttal på 12 -15 med fuld omkostningsdækning.

B) Taksameteret indrettes for yderområder, så der altid kan etableres mindst 23 lektioner ugentligt i relevante fag af hensyn til kursisternes mulighed for at få Statens Uddannelsesstøtte.

 

Taksameterjusteringerne aktualiseres yderligere helt generelt af den glædelige udvikling i beskæftigelsen på arbejdsmarkedet, idet denne samtidigt har bevirket et væsentligt fald i søgningen til VUC.

 

C) Timer ved deltagelse i Forberedende Voksenundervisning i fremtiden kan medregnes ved opgørelsen af det timetal, der berettiger til SU.

 

Fra lovforslaget:

§ 2. Undervisningsministeren skal sikre, at alle, der er fyldt 18 år, inden for en rimelig geografisk afstand fra deres bopæl kan modtage undervisning i henhold til denne lov.

 

Fra Almindelige bemærkninger pkt. 1

Forslaget er samtidigt et led i regeringens indsats for at sikre, at mindst 95 pct. af alle unge afslutter en ungdomsuddannelse

 

Når loven træder i kraft i 2009 vil der for SU-afhængige kursister i Nakskov, såfremt der ikke tages særlige hensyn til udkantsområder, måske kun være muligheden at rejse de 50 km til Nykøbing Falster. En togrejse på ca. 3 kvarter med afgang én gang i timen.

Al erfaring har vist, at de kortuddannede er de mindst mobile.

Jeg har i Nakskov enkelte gange haft kursister, der har taget mindreårige børn med i klassen på grund af pasningsproblemer .Jeg har sågar haft et barn liggende i barnevogn i klasseværelset. Disse kursister gennemførte og bestod prøverne. Jeg tillader mig at tvivle på graden af fastholdelse i uddannelse, hvis kursisternes dagligdag skal kompliceres yderligere med 2 timers daglig transport.

 

 

 

Med venlig hilsen

P. Gug-Kjeldsen

Vejlegade 40

4900 Nakskov