Spørgsmål:

Kan Kulturministeren afvise, at det kan være økonomisk uhensigtsmæssigt at udgive et bogværk i digital form, inden investeringen i værket er tjent hjem ved salg af den trykte udgave?

 

Forlag i Danmark og i udlandet arbejder på at finde ud af, hvordan man kan stille bogværker digitalt til rådighed uden at miste kontrollen over værket. Erfaringerne fra musikindustrien har vist, at det er særdeles vanskeligt. Den største del af investeringerne i en bog er investeringer i indhold og bearbejdning, ikke i papir, tryk og indbinding. Men for købere af bøger anses indholdet af en trykt bog for langt større end værdien af indholdet, når det er digitalt til rådighed. Man kan ikke skelne originalen fra en kopi, og betalingsviljen er i mange tilfælde for lille til at finansiere det pågældende indhold.

 

Hvis lovforslaget vedtages, kan en forfatter som hovedregel kræve at hans værk udgives digitalt, når der er gået 3 år, måske kan det ved aftale forlænges til 5 år, men når indholdet bliver digitalt tilgængeligt, vil det være umuligt at sælge restoplaget af den trykte bog, som under de nuværende forhold er det eneste, der kan sælges til en pris, der gør det muligt at hente investeringen hjem.

 

Derfor mener vi det helt misforstået, når ministeren i sit svar til Kulturudvalget anfører, at han stiller sig ”stærkt tvivlende overfor” ”de dystre forudsigelser” om at udgivere tvinges til at træffe økonomisk uhensigtsmæssige dispositioner.

 

Spørgsmål:

Kan ministeren afvise, at bestemmelsen vil kunne give anledning til retssager om rækkevidden af loyalitetspligten?

 

Når retten til en udnyttelsesform af et værk evt. går tilbage til autor, er spørgsmålet, om den autor kan udnytte den ret, der er gået tilbage til ham, på en måde, der kan risikere at påvirke værdien af udnyttelsesformer, der ikke er gået tilbage til forfatteren.

 

Organisationerne mener, at her er en uklarhed i lovbemærkningernes formulering af, i hvilken udstrækning autor har pligt til at bruge sine rettigheder loyalt i forhold til dem, han har indgået aftaler med vedr. værket.