Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 4 vedrørende forslag til lov om ændring af lov om hold af heste (Objektivt erstatningsansvar for lovpligtig ansvarsforsikring for løsgående heste) (L 59), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 26. februar 2008.

 

 

 

Lene Espersen

/

 Lars Hjortnæs

 


Spørgsmål nr. 4 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til lov om ændring af lov om hold af heste (Objektivt erstatningsansvar og lovpligtig ansvarsforsikring for løsgående heste) (L 59):

 

”Det fremgår af bemærkningerne, at der synes på det seneste at have været en let stigende tendens i antallet af trafikuheld med løsgående heste.

 

Hvilke oplysninger kan ministeren mere præcist give om udviklingen de seneste år herunder antallet af uheld angivet såvel i tal som procent?”

 

Svar:

 

Som anført i pkt. 2.2 i lovforslagets almindelige bemærkninger anmodede Justitsministeriet i efteråret 2006 en række organisationer og myndigheder, herunder det daværende Transport- og Energiministeriet (Vejdirektoratet), om at være behjælpelig med oplysninger om trafikuheld, der involverer større husdyr. Justitsministeriet anmodede endvidere Rigspolitiet om at følge området indtil udgangen af 1. halvår 2007.

 

Justitsministeriet har i den forbindelse fra Vejdirektoratet modtaget en oversigt over antallet af registrerede ulykker i perioden 2001 til 2006, hvor dyr har været involveret. Justitsministeriet har endvidere fra Rigspolitiet modtaget en oversigt over antallet af trafikulykker i perioden 1. januar til 30. juni 2007, der involverer større husdyr.

 

Oplysningerne fra Vejdirektoratet og Rigspolitiet viser følgende om de seneste års udvikling i antallet af trafikulykker, der involverer løsgående heste:

 

2004: 16

2005: 20

2006: 28

2007, 1. halvår: 16

 

Andelen af trafikulykker, der har involveret løsgående heste, i forhold til det samlede antal registrerede trafikulykker med dyr kan opgøres til:

 

2004: 18,4 pct.

2005: 26,7 pct.

2006: 32,2 pct.

 

Der er således tale om en stigning i både det faktiske og det relative antal trafikulykker, der involverer løsgående heste, men der er fortsat tale om et begrænset antal ulykker.

 

De indhentede oplysninger Vejdirektoratet og Rigspolitiet vedlægges til Retsudvalgets orientering.