Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 6 vedrørende forslag til lov om ændring af lov om hold af heste (Objektivt erstatningsansvar og lovpligtig ansvarsforsikring for løsgående heste) (L 59), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 28. februar 2008.

 

 

 

Lene Espersen

/

 Lars Hjortnæs

 


Spørgsmål nr. 6 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende lov om ændring af lov om hold af heste (Objektivt erstatningsansvar og lovpligtig ansvarsforsikring for løsgående heste) (L 59):

 

”Vil ministeren være indstillet på at drøfte med Forsikring & Pension, om den puljelignende erstatningsordning for skader forvoldt af ukendte heste og uforsikrede heste, som forsikringserhvervet er indstillet på at oprette, kan udvides til at omfatte andre (større) husdyr end heste, herunder f.eks. køer og strudse?

 

Svar:

 

De foreslåede regler indeholder en bemyndigelse af justitsministeren til administrativt at fastsætte nærmere regler om forsikringspligtens gennemførelse.

 

Som anført under pkt. 2.3 i lovforslagets almindelige bemærkninger vil Justitsministeriet efter drøftelse med Forsikring & Pension fastsætte regler om, at der skal etableres en puljelignende erstatningsordning, hvorfra der kan udredes erstatning i tilfælde, hvor en skade forvoldes af en hest, der ikke er omfattet af en forsikring – f.eks. fordi det undtagelsesvist ikke har været muligt at finde hestens ejer.

 

En tilsvarende ordning gælder vedrørende hunde. De nærmere regler herom er fastsat i Justitsministeriets bekendtgørelse nr. 485 af 25. september 1984 om ansvarsforsikring for hunde.

 

En sådan puljeordning vil indebære, at de forsikringsselskaber, der påtager sig at tegne ansvarsforsikring, der dækker ansvaret for løsgående heste, vil være forpligtet til at bidrage til en pulje, hvorfra der kan udredes erstatning i tilfælde, hvor skade forvoldes af en hest, der ikke er dækket af en forsikring.

 

Puljeordningen vil være baseret på, at de forsikringspligtige ved betaling af præmie for den lovpligtige ansvarsforsikring kollektivt bidrager til at dække skader, der forvoldes af uforsikrede heste. Indførelsen af en puljelignende erstatningsordning har derfor nær sammenhæng med de foreslåede regler om objektivt erstatningsansvar og lovpligtig ansvarsforsikring.

 

Lovforslaget indeholder ikke en pligt for ejere af andre dyr end heste til at tegne ansvarsforsikring for skader forvoldt af dyret. Justitsministeriet finder på den baggrund ikke, at det ville være rimeligt at udvide den puljelignende erstatningsordning til at omfatte andre dyr end heste, idet dette reelt ville indebære, at landets hesteejere også skulle betale for skader på ting og personer forvoldt ved sammenstød med andre dyr.