ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN

 

 

29. april 2008

 

 

Besvarelse af spørgsmål 3 ad L 76 stillet af Erhvervsudvalget den 31. marts 2008.    

 

 

 

 

 

 

Spørgsmål 3:

Ministeren bedes uddybe oplysningerne i lovforslaget om de økonomiske og administrative konsekvenser for erhvervslivet. Bl.a. ønskes en vurdering af, hvor mange virksomheder, der forventes at ville benytte muligheden af at undlade en vurderingsmandsudtalelse.

 

 

 

Svar:

Forslaget vurderes at kunne medføre lettelser, da kravet om udarbejdelse af en vurderingsmandsudtalelse om fusions- eller spaltningsplanen, herunder vederlaget, kan fravælges, hvis samtlige aktionærer eller anpartshavere i de deltagende selskaber samtykker hertil. Det vil især give mindre selskaber med en enkelt eller ganske få ejere mulighed for mere fleksibelt og hurtigt at kunne tilpasse virksomhedsstrukturen til ændrede markedsvilkår m.v.

 

Forslaget har været sendt til Erhvervs- og Selskabsstyrelsens Center for Kvalitet i ErhvervsRegulering, som har foretaget beregningerne af de administrative lettelser ud fra AMVAB-metoden (Aktivitets Baseret Måling af Virksomhedernes Administrative Byrder).

 

Kravet om udarbejdelse af en vurderingsmandsudtalelse om fusions- eller spaltningsplanen, herunder vederlaget, er tidligere blevet målt i AMVAB sammen med kravet om udarbejdelse af en vurderingsmandsudtalelse om kreditorernes stilling. Lettelserne er udregnet med udgangspunkt i de tidligere målte byrder.

 

Benytter alle omfattede selskaber sig således af muligheden, vil der på samfundsniveau med hensyn til fusion, være lettelser på ca. 10,3 mio. kr. årligt. Med hensyn til spaltning vil lettelserne udgøre ca. 4,8 mio. kr. årligt. På samfundsniveau vurderes der samlet set at være lettelser på op til ca. 15 mio. kr. årligt.

 

Beslutningen om fravalg af vurderingsmandsudtalelsen forudsætter, at samtlige aktionærer samtykker, hvorfor det forventes, at selskaber med et meget stort antal aktionærer eller anpartshavere ikke vil benytte undtagelsen. Lettelsen på samfundsniveau må således forventes at blive af mindre omfang, men omfangets størrelse kan ikke fastslås.

 

ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTERIET

Slotsholmsgade 10-12

1216 København K

 

Tlf.           33 92 33 50

Fax          33 12 37 78

CVR-nr    10 09 24 85

[email protected]

www.oem.dk