Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg

Christiansborg

1240 København K

 

 

Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 8. april 2008 stillet følgende spørgsmål nr. 15 (L 81), som hermed besvares.

 

 

Spørgsmål nr. 15:

”Mener ministeren, at det vil være en gyldig grund for en ledig til at afslå et job, hvis jobbet er omfattet af en jobklausul?”

 

 

Endeligt svar:

En ledig skal med dags varsel kunne og ville overtage formidlet arbejde på de vilkår, som er almindelige inden for det pågældende faglige område. En ledig skal stå til rådighed for alt arbejde, som pågældende kan varetage (rimeligt arbejde).

 

En ledig vil som udgangspunkt kunne afslå et formidlet arbejde uden dagpengemæssige konsekvenser, hvis arbejdsgiveren som betingelse for ansættelse af den pågældende kræver, at der indgås aftale som følge af en jobklausul, da dette vil begrænse pågældendes arbejdsmuligheder efter et eventuelt arbejdsophør.

 

Såfremt jobklausuler af mindre rækkevidde bliver almindelige inden for en branche eller et fagligt område, således at det antager karakter af et normalt ansættelsesvilkår inden for pågældende branche eller faglige område, vil en ledig dog ikke uden dagpengemæssige konsekvenser kunne afslå et formidlet arbejde med den begrundelse, at arbejdsgiveren som betingelse for ansættelse af den pågældende kræver, at der indgås aftale som følge af en jobklausul.

 

 

Venlig hilsen

 

 

 

 

Claus Hjort Frederiksen