Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg

Christiansborg

1240 København K

 

 

Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 9. april 2008 stillet følgende spørgsmål nr. 25 (L 81), som hermed besvares.

 

 

Spørgsmål nr. 25:

”I funktionærloven er funktionæren beskyttet mod konkurrenceklausuler, hvis der ikke er tale om en særligt betroet medarbejder. Mener ministeren, at denne beskyttelse skal kunne bortfalde ved indgåelse af jobklausuler, med den konsekvens, at ikke-betroede medarbejdere stilles ringere end nu, og at principper i funktionærloven undergraves?”

 

 

Endeligt svar:

Funktionærloven indeholder et krav om, at kun betroede funktionærer kan pålægges en konkurrenceklausul, jf. funktionærlovens § 18. Også uden for funktionærområdet er der i retspraksis ved bedømmelsen af en konkurrenceklausul lagt vægt på, om lønmodtageren kan anses at indtage en betroet stilling. Det fremgår f.eks. af den utrykte fogedretskendelse, som er nævnt på s. 10 i redegørelsen fra Udvalget om konkurrence- og kundeklausuler fra september 2004.

 

I det omfang en aftale omfattet af forslagets § 2 udgør en konkurrenceklausul, vil der også her gælde et betroethedskrav. Lovforslaget ændrer som tidligere nævnt ikke de grænser, der i dag gælder for at pålægge funktionærer og ikke-funktionærer konkurrence- og kundeklausuler, jf. funktionærlovens §§ 18 og 18a og aftalelovens §§ 36 og 38. Der er også redegjort herfor under punkt 3 i høringsnotatet.

 

 

Venlig hilsen

 

 

 

 

Claus Hjort Frederiksen