Departementet

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 3392 9300

Fax. 3393 2518

E-mail [email protected]

 

CAP/ J.nr. 2008-1676

Folketingets Socialudvalg

 

 

 

 

 

Dato: 28. maj 2008

 

 

 

Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 26. maj 2008 følger hermed velfærdsministerens endelige svar på spørgsmål nr. 101 (Ad L 154).

 

­

 

Spørgsmål nr. 101:

 

”Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 26. maj 2008 fra Handicaphjælpernes faggruppeklub - FOA Århus, jf. L 154 - bilag 17.”

 

 

Svar:

 

Handicaphjælpernes faggruppeklub FOA Århus gør i deres henvendelse opmærksom på to problemstillinger, som de oplever i forhold til hjælperordningerne efter servicelovens § 96.

 

Den ene problemstilling vedrører, at det er borgeren selv, der er arbejdsgiver for sine hjælpere, og at dette ikke gør det muligt at indgå overenskomst på området.

 

Jeg kan oplyse, at det med L 154 også fremover er muligt for de borgere, der ønsker at bevare deres ordning uændret, selv at være arbejdsgivere og ansætte hjælpere efter både §§ 95 og 96 i serviceloven. Borgeren får dog fremover også mulighed for at købe borgerstyret personlig assistance gennem f.eks. et privat firma eller en brugerstyret organisation, der jo vil have mulighed for at indgå overenskomst for de ansatte hjælpere.

 

Den anden problemstilling omhandler det forhold, at borgeren ansætter hjælperne, men at det er kommunen, der bevilger de midler, der er til rådighed til at ’ansætte for’, herunder spørgsmålet om rekruttering og fastholdelse af hjælperne.

 

Jeg kan i øvrigt henvise til, at det fremgår af satspuljeaftalen for 2008, at der til de kommende forhandlinger skal tilvejebringes et grundlag for at hjælpere også i praksis tilbydes løn og ansættelsesvilkår, der er sammenlignelige med faggrupper, der udfører tilsvarende arbejde. Velfærdsministeriet arbejder i øjeblikket med at afdække, hvilke oplysninger der er nødvendige i den sammenhæng, og om det eventuelt er nødvendigt at indhente yderligere oplysninger fra kommunerne, med henblik på at sikre, at det nødvendige beslutningsgrundlag foreligger til satspuljeforhandlingernes start.  

 

 

 

Karen Jespersen

 

 

/Karin Ingemann Â