Departementet

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 3392 9300

Fax. 3393 2518

E-mail [email protected]

 

tha/ J.nr. 2008-1676

Folketingets Socialudvalg

 

 

 

 

 

Dato: 5. maj 2008

 

 

 

Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 22. april 2008 følger hermed velfærdsministerens endelige svar på spørgsmål nr. 51 (Ad L 154).

 

­

 

Spørgsmål nr. 51:

 

”Ministeren bedes redegøre for, om der er opgaver, som hjælpere efter servicelovens §§ 95 og 96 ikke må udføre, f.eks. havearbejde, snerydning og småreparationer med den konsekvens, at der skal bevilges supplerende hjælp til disse opgaver, f.eks. som håndsrækning efter servicelovens § 100, og vil ministeren overveje, om det vil være hensigtsmæssigt, at denne eventuelle ekstrabevilling til håndsrækninger indgår som ekstratimer i den samlede bevilling af BPA?”

 

Svar:

 

Jeg kan henvise til Ankestyrelsens Principafgørelse C-9-07 om afgrænsningen af, hvilke opgaver der falder indenfor den nugældende hjælperordning. Det fremgår af principafgørelsen, at hjælperordningen alene dækker mindre håndsrækninger såsom praktisk hjælp til almindelig rengøring, hjælp til indkøb og indpakning af gaver, hjælp til ledsagelse m.v. Derimod omfatter ordningen ikke større håndsrækninger som snerydning, havearbejde, malerarbejde, vinduespudsning m.v.

 

Jeg finder ikke umiddelbart, at det er hensigtsmæssigt, at der til borgerstyret personlig assistance skal udmåles støtte til andre formål, end de nævnte i §§ 95, stk. 1 og 96, stk. 1. Jeg mener, at det er vigtigt at holde sig for øje, at formålet med BPA-ordningen er specifikt afgrænset til hjælp til pleje, overvågning og ledsagelse, mens formålet med hjælp til dækning af merudgifter er noget bredere. Som en konsekvens heraf finder jeg det heller ikke hensigtsmæssigt, at der under en BPA-ordning bevilges ekstratimer til håndsrækninger, som falder udenfor formålet med ordningen.

 

Afslutningsvis må det dog bemærkes, at der ikke vil være noget til hinder for, at en hjælper i en BPA-ordning udfører håndsrækninger, hvortil der ydes hjælp efter servicelovens § 100. Dette forudsætter dog naturligvis, at løsningen af opgaverne under BPA-ordningen ikke kolliderer med udførelsen af håndsrækninger. Her tænkes særligt på, at der skal være det fornødne antal overskydende timer til udførelsen af håndsrækninger.

 

 

 

 

 

Karen Jespersen

 

/Karin Munk Petersen Â