Departementet

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 3392 9300

Fax. 3393 2518

E-mail [email protected]

 

tha/ J.nr. 2008-1676

Folketingets Socialudvalg

 

 

 

 

 

Dato: 6. maj 2008

 

 

 

Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 22. april 2008 følger hermed velfærdsministerens endelige svar på spørgsmål nr. 54 (Ad L 154).

 

­

 

Spørgsmål nr. 54:

 

”Vil ministeren bekræfte, at intet i lovforslaget hindrer borgere med BPA i at anvende døgnvagter i deres planlægning, idet anvendelse af døgnvagter dels forenkler planlægningen, dels i mange tilfælde er en forudsætning for, at hjælpere overhovedet kan rekrutteres?”

 

Svar:

 

Der er ikke med lovforslaget lagt op til ændringer i arbejdsmiljølovens regler om hvileperiode og fridøgn.

 

Jeg har hørt beskæftigelsesministeren, som har oplyst følgende om indholdet af disse regler:

 

”Arbejdsmiljølovens regler om hvileperiode og fridøgn gælder for arbejde, der udføres for en arbejdsgiver. Bestemmelserne om hvileperiode og fridøgn gælder dog ikke for arbejde i arbejdsgiverens private husholdning.

 

Hvor arbejdet er af mere medicinsk eller professionelt plejende karakter, herunder injektionsgivning og overvågning, er der ikke tale om ”arbejde i arbejdsgiverens private husholdning”. I disse tilfælde vil arbejdet være omfattet af arbejdsmiljølovens regler om hvileperiode og fridøgn.

 

Der er efter arbejdsmiljøloven mulighed for at fravige de generelle regler om hviletid. Bl.a. kan hviletiden i begrænset omfang sættes ned fra 11 til 8 timer ved kollektive aftaler og ved aftale mellem vedkommende arbejdsgiverpart og lønmodtagerorganisation.

 

Hvis parterne ønsker at indgå en aftale om yderligere nedsættelse af hviletiden, er det en betingelse, at aftalen er skriftlig og godkendt af direktøren for Arbejdstilsynet.

 

Jeg har fået oplyst, at Arbejdstilsynet har godkendt 24-timers-beredskabsvagter på udvalgte områder.”

 

 

 

Karen Jespersen

 

/Karin Munk Petersen Â