Departementet

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 3392 9300

Fax. 3393 2518

E-mail [email protected]

 

EHO/ J.nr. 2008-1676

Folketingets Socialudvalg

 

 

 

 

 

Dato: 5. maj 2008

 

 

 

Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 28. april 2008 følger hermed velfærdsministerens endelige svar på spørgsmål nr. 78 (Ad L 154).

 

­

 

 

Spørgsmål nr. 78:

 

”Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 27. april 2008 fra Landsforeningen for forældre der hjemmetræner deres hjerneskadede børn, jf. L 154 - bilag 6.

 

 

Svar:

 

Landsforeningen har i deres henvendelse bedt mig om at besvare, hvordan jeg vil sikre, at kommunerne ikke modarbejder Folketingets intention om at give forældre til handicappede børn mulighed for at hjemmetræne uanset, hvor i landet de er bosat.

 

Spørgsmålet stilles på baggrund af en udtalelse fra Århus Kommune om lovforslaget i Århus Stiftstidende den 16. april i år.

 

Jeg opfatter ikke Århus Kommunes udtalelse som et udtryk for, at kommunen ikke vil støtte familier, der ønsker at hjemmetræne deres børn, men som udtryk for, at kommunen er bekymret for, hvordan den bliver i stand til at udmønte lovforslaget i praksis. I den forbindelse efterlyser kommunen et sted, hvor kommunerne kan få råd og vejledning.

 

Lovforslaget indebærer, at en familie kan få støtte til at hjemmetræne, hvis kommunen på baggrund af en udredning af barnets funktionsnedsættelse vurderer, at hjemmetræningen kan imødekomme barnets behov, og forældrene er i stand til at varetage opgaven. Træningen skal desuden ske efter dokumenterbare metoder, således at det bliver muligt at følge op på virkningen af træningsmetoden på barnets udvikling.

 

Hvis kommunen vurderer, at betingelserne for støtte til hjemmetræning ikke er opfyldt, kan kommunen give afslag på støtte, og forældrene kan klage over afslaget til de sociale nævn.

 

Kommunen er således forpligtet til at foretage en saglig vurdering af, om hjemmetræningen er hensigtsmæssig i forhold til barnets behov m.m. Kommunen kan ikke afvise at give støtte til hjemmetræning med den begrundelse, at kommunen generelt ikke ønsker at støtte hjemmetræning. Kommunen kan heller ikke afvise bestemte træningsmetoder under henvisning til, at de ikke ønskes anvendt i kommunen.

 

Som det fremgår af mit svar på spørgsmål nr. 70, vil der blive udarbejdet en vejledning og en håndbog, der uddyber reglerne om støtte til hjemmetræning. Håndbogen vil bl.a. indeholde anvisninger og redskaber til, hvordan kommunerne kan vurdere, om en træningsmetode er dokumenterbar.

 

 

 

Karen Jespersen

 

/ Karin Munk Petersen