Departementet

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 3392 9300

Fax. 3393 2518

E-mail [email protected]

 

EHO/ J.nr. 2008-1676

Folketingets Socialudvalg

 

 

 

 

 

Dato: 13. maj 2008

 

 

 

Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 6. maj 2008 følger hermed velfærdsministerens endelige svar på spørgsmål nr. 86 (Ad L 154).

 

­

 

 

Spørgsmål nr. 86:

 

”Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 30. april 2008 fra repræsentanter for Dansk Pædiatrisk Selskabs Neurologiudvalg m.fl., jf. L 154 - bilag 9.”

 

 

Svar:

 

Det fremgår af henvendelsen fra repræsentanter fra Dansk Pædiatrisk Selskabs Neurologiudvalg, Spastikerforeningen og Landsforeningen LEV, at de er af den opfattelse, at lovforslagets del om ”Særlige dagtilbud og godkendelse af forældres udførelse af hjælp i hjemmet” i den foreliggende form kolliderer med ønsket om en kvalitetssikret rehabilitering, idet hjemmetræning efter Doman og Family Hope Center metoden ikke er anerkendt nogetsteds i verden.

 

Som jeg påpeger i mit svar på spørgsmål nr. 73, ligger Socialudvalgets beretning fra februar 2007 over B 20 (Forslag til folketingsbeslutning om støtte til forældre til handicappede børn, der giver deres børn undervisning og træning i hjemmet) til grund for lovforslaget. Af beretningen fremgår bl.a., ”at ingen metoder på forhånd skal udelukkes. Omvendt skal der stilles krav til metoderne, der således skal være klart dokumenterbare, så det bliver muligt at dokumentere og følge op på virkningen af de enkelte metoder”.

 

Der stilles således ikke krav om, at der på forhånd skal foreligge en ”anerkendelse” af træningsmetoderne, og således heller ikke af Doman og Family Hope metoderne.

I 2007 tog den tidligere socialminister imidlertid initiativ til at iværksætte et forskningsprojekt, der i samarbejde med et norsk forskningsprojekt skal undersøge effekten af træning efter Doman og Family Hope Center metoden.  Projektet forventes afsluttet i 2010. Der vil således på det tidspunkt foreligge en videnskabelig dokumentation af effekten af disse træningsmetoder.

 

 

 

Karen Jespersen

 

/ Karin Ingemann