Departementet

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 3392 9300

Fax. 3393 2518

E-mail [email protected]

 

tha/ J.nr. 2008-1676

Folketingets Socialudvalg

 

 

 

 

 

Dato:

 

 

 

Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 9. maj 2008 følger hermed velfærdsministerens endelige svar på spørgsmål nr. 90 (Ad L 154).

­

 

Spørgsmål nr. 90:

 

”Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 7. maj 2008 fra Dansk Blindesamfund, jf. L 154 bilag 12.

 

Svar:

 

At være blind eller stærkt svagsynet er et alvorligt handicap, der kan have konsekvenser af indgribende karakter i den daglige tilværelse – både ved færden og ved kommunikation. For at kompensere for den funktionsnedsættelse, som et synshandicap kan medføre, kan det være nødvendigt at sætte ind med hjælpeforanstaltninger.

 

Det er min opfattelse, at blinde og stærkt svagsynedes vilkår skal tænkes ind i de generelle ordninger, herunder også ledsageordningen, merudgiftsydelsen og BPA-ordningen, således at gruppen af synshandicappede efter kompensationsprincippet så vidt muligt opnår samme mulighed for deltagelse i samfundet som andre.

 

Det vil således ikke være hensigtsmæssigt at skabe en ret for specielle persongrupper til en særlig vurdering i forhold til det individuelle hjælpebehov. Derimod må man sørge for, at blindes og stærkt svagsynedes behov varetages i de handicapkompenserende ydelser generelt.

 

Karen Jespersen

 

/Karin Ingemann Â