Departementet

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 3392 9300

Fax. 3393 2518

E-mail [email protected]

 

NMJ/ J.nr. 2008-2400-52

Folketingets Kommunaludvalg

 

 

 

 

 

Dato: 6. maj 2008

 

 

 

Under henvisning til Folketingets Kommunaludvalgs brev af 29. april 2008 følger hermed velfærdsministerens endelige svar på spørgsmål nr. 18 (KOU L 172).

 

­

 

 

Spørgsmål nr. 18:

 

”I forlængelse af svar på ovenstående spørgsmål bedes ministeren kommentere vedlagte artikel "Lolland går til minister" fra Folketidende 25. april 2008.”

 

 

Svar:

 

Det fremgår af den vedlagte artikel, at Lolland Kommune i 2007 ikke fik brugt 76 mio. kr., som var afsat til anlæg. Kommunen forventede at overføre de uforbrugte midler til 2008, men som følge af lovforslaget (L 174) udskydes en del af anlægsprojektet til 2009.

 

I den nuværende situation med kapacitetspres i økonomien er det vigtigt med en fast styring af den offentlige anlægsaktivitet. Det skal i den forbindelse understreges, at loven ikke indebærer et indgreb i forhold til de vedtagne budgetter, men at loven skal medvirke til at sikre, at budgetterne ikke overskrides.

 

Det skal herudover påpeges, at lovforslaget indeholder en dispensationsbestemmelse, som kan anvendes, hvis særlige forhold betyder, at det ikke vil være muligt for en kommune at overholde sit anlægsbudget.

 

Dispensationsbestemmelsen kan anvendes i forbindelse med akutte foranstaltninger, men det er dog en forudsætning, at kommunen først og fremmest forsøger at overholde sit anlægsbudget gennem omdisponeringer eller udskydelse af andre anlægsarbejder.

 

Der kan endvidere dispenseres for anlægsudgifter, som ikke indgår i budgettet, hvis kommunen ikke har budgetteret med udgifter til et projekt, der overføres fra tidligere år, hvor kommunen er kontraktligt bundet, eller hvor kommunen - før datoen for indgåelsen af aftalen om finansloven - har vedtaget tillægsbevilling til budgettet og på den baggrund igangsat et anlægsprojekt, hvor kommunen er kontraktligt bundet.

 

I alle tilfælde er det en forudsætning for dispensation, at der ikke er omdisponeringsmuligheder i anlægsbudgettet og/eller mulighed for at udskyde anlægsarbejder.

 

Det skal dog bemærkes, at det først efter lovforslagets vedtagelse kan efterprøves, om forudsætningerne for en dispensation er til stede i det konkrete tilfælde.

 

 

 

 

Karen Jespersen

 

/ Nils Majgaard Jensen