Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. <DOCUMENT_START> 2, § 11, L 188 som Finansudvalget har stillet til justitsministeren den 5. september 2008.

 

 

 

Brian Mikkelsen

/

John Vestergaard


Spørgsmål nr. 2, § 11, L 188<DOCUMENT_START>.

 

”Har ministeren overvejet i forbindelse med, at der fra 1. januar 2010 konstitueres 2 landsdommere i Grønland allerede at ansætte den anden landsdommere medio 2009 med henblik på en overgangsordning i forbindelse med styrkelsen af landsdommerembedet ?”

 

Svar:

 

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet en udtalelse fra Domstolsstyrelsen, der har oplyst følgende:

 

”Som led i reformen af det grønlandske retsvæsen, jf. navnlig lov nr. 305 af 30. april 2008 om retsplejelov for Grønland, bliver der oprettet en ny retsinstans, Retten i Grønland, der får til opgave at behandle juridisk komplicerede sager i 1. instans og varetage uddannelsen og vejledningen af kredsdommerne.

 

Loven træder i kraft den 1. januar 2010 bortset fra de bestemmelser, der vedrører Rådet for Grønlands retsvæsen, og som allerede er trådt i kraft. Det betyder, at Retten i Grønland først oprettes fra den 1. januar 2010, og at den person, der skal være dommer ved Retten i Grønland, først kan udnævnes som dommer med virkning fra den 1. januar 2010.

 

Domstolsstyrelsen og landsdommeren i Grønland har på møder i juni og august drøftet behovet for, at den person, der skal være dommer ved Retten i Grønland, udnævnes forud for reformens ikrafttræden, sådan som det skete med hensyn til byretspræsidenterne i forbindelse med domstolsreformen.

 

Landsdommeren har under drøftelserne blandt andet peget på, at det af hensyn til behovet for en grundig forberedelse af reformen af det grønlandske retsvæsen, blandt andet med hensyn til oprettelsen af Retten i Grønland, er særdeles hensigtsmæssigt, at dommeren udnævnes før den 1. januar 2010.

 

Landsdommeren har derudover anført, at det i retsplejeloven for Grønland er forudsat, at dommeren er tiltrådt før den 1. januar 2010, idet dommeren blandt andet skal afgive indstilling til Landstinget om Landstingets udpegning af domsmænd, der skal finde sted inden den 1. januar 2010.

 

Domstolsstyrelsen er enig med landsdommeren i, at det er særdeles hensigtsmæssigt, at dommeren ved Retten i Grønland udnævnes før den 1. januar 2010, særligt af hensyn til de opgaver, som dommeren efter retsplejeloven for Grønland forudsættes at løse forud for den 1. januar 2010, men i høj grad også med hensyn til forberedelsen af reformen og med hensyn til oprettelsen af en ny retsinstans i Grønland.

 

Domstolsstyrelsen vil på den baggrund anbefale, at der tilvejebringes hjemmel til at udnævne dommeren ved Retten i Grønland fra den 1. januar 2009.”

 

Justitsministeriet kan tilslutte sig Domstolsstyrelsens anbefaling og vil ved tekstanmærkning på finansloven for 2009 tilvejebringe hjemmel til, at dommeren ved Retten i Grønland kan udnævnes fra den 1. januar 2009. Merudgiften hertil afholdes inden for domstolenes eksisterende rammer.