Til

Folketinget - Skatteudvalget

 

L 46 - Forslag til Lov om ændring af lov om afgift af lønsum m.v. (Afgiftsmæssig ligestilling mellem offentlig og privat virksomhed m.v.)

 

Hermed sendes i 5 eksemplarer svar på spørgsmål nr. 12 af 16. april 2008.

 

 

 

 

Kristian Jensen

 

 

                            /Kaj Ramsløv

 

 


 

 

Spørgsmål 12

Vil ministeren indhente undervisningsministerens kommentarer til lovforslaget navnlig for så vidt angår de problemstillinger, der er rejst i henvendelserne af 28. januar og 14. april 2008 fra Experimentarium og Forum for De Videnspædagogiske Aktivitetscentre, jf. L 46 - bilag 10 og 12, og i henvendelsen af 16. april 2008 fra Historisk-Arkæologisk Forsøgscenter Lejre, jf. L 46 - bilag 13.

 

Svar

Jeg henviser til vedlagte svar af 28. april 2008 fra Undervisningsministeriet.


Undervisningsministeriets kommentarer til lovforslag nr. L 46

 

Forslag til lov om ændring af afgift af lønsum mv. indeholder forslag om ophævelse af afgiftsfritagelserne indenfor lønsumsafgiftsloven for aktiviteter, der foregår mod betaling af vederlag i offentlig virksomhed og virksomhed, der overvejende finansieres af offentlige midler.

 

Selvejende uddannelsesinstitutioner, der overvejende finansieres af offentlige midler, vil afhængig af deres virksomhed også kunne blive lønsumsafgiftspligtige.

 

Undervisningsministeriet har været inddraget i det lovforberedende arbejde i forbindelse med forslag til lov om ændring af lov om afgift af lønsum mv. og medvirket til at få medtaget de specifikke undtagelser i lovforslaget. 

 

Undtagelser i lovforslaget

Det sikres, at langt hovedparten af alle uddannelsesaktiviteter fortsat ikke vil være lønsumsafgiftspligtige, jf. de specifikke undtagelser nævnt i lovforslaget.

 

Samlet set vil udannelsesinstitutioner være afgiftspligtige for en begrænset del af deres aktiviteter – fx ikke-momspligtig kursusvirksomhed og uddannelse udbudt på et konkurrencemarked.

 

Øget administrativ byrde

Lovforslaget medfører dog, at institutioner fremover vil skulle opdele deres aktiviteter i henholdsvis lønsumsafgiftspligtig aktivitet og ikke-lønsumsafgiftspligtig aktivitet, hvilket vil påføre de berørte institutioner en øget administrativ byrde.

 

Kompensationsordning

Lovforslaget skønnes at medføre et statsligt merprovenu, der i videst muligt omfang bliver ført tilbage til den offentlige sektor via en kompensationsordning. Der vil ifølge Skatteministeriet blive udarbejdet et særskilt forslag herom. Undervisningsministeriet kender ikke og har derfor ikke på nuværende tidspunkt mulighed for at kommentere kompensationsordningen. 

 

De Videnspædagogiske Aktivitetscentre

Med hensyn til henvendelserne af 28. januar 2008 og 14. april 2008 fra Experimentarium og henvendelsen af 16. april 2008 fra Forum for De Videnspædagogiske Aktivitetscentre redegøres der efter ministeriets opfattelse fyldestgørende for nogle af de mange og interessante aktiviteter, der gennemføres på De Videnspædagogiske Aktivitetscentre, herunder kriterierne for modtagelse af statstilskud.

 

Undervisningsministeriet har noteret, at det efter Skatteministeriets

vurdering ikke vil være muligt, at de specifikke undtagelser udvides til også at omfatte De Videnspædagogiske Aktivitetscentre eller de dele af centrenes aktiviteter, der kan relateres direkte til undervisning eller viden-deling i relation til eksempelvis folkeskoleelever mv. 

 

Â