Bilag til forsvarsministerens

skrivelse af 26. februar 2008

(§ 12 - L 57)

(Vedr. FFL 2008 § 12)

 

Spørgsmål 1:

Ad § 12. Forsvarsministeriet

Der ønskes en redegørelse for, hvorledes ændringer i oliepriserne og dollarkursen har indflydelse på Forsvarsministeriets budget.

Svar:

Forsvarsministeriet har til brug for besvarelsen anmodet Forsvarskommandoen om en udtalelse.

Forsvarskommandoen har i den anledning oplyst følgende:

” Der er etableret en valutakurssikring for indkøb i amerikanske dollar (USD), jf. vedlagte besvarelse af 25. september 2007 på Finansudvalgets spørgsmål nr. 5. Aftalen vedrører dog ikke en sikring af selve brændstofprisen.

Forsvarets følsomhed over for udsving i valutakursen er afhængig af planen for anskaffelser, de aktivitetsbestemte indkøb til lager samt kursudsving i forholdet mellem USD og DKK.

I perioden 2004 til 2009 varierer dollarbehovet de enkelte år, og der har været et årligt udsving på op til 200 mio. USD. Historisk set har dollarbehovet været større, men overgangen til EUR har medført, at en stigende andel af forsvarets indkøb afregnes i EUR.

Forsvarets følsomhed over for udsving i brændstofpriser og dollarkurs afhænger endvidere af perioden, der går fra indgåelse af forligsaftale og indtil en bindende aftale og kontrakt er indgået.

Aftalen om valutakurssikring omfatter alene perioden fra betalingsforpligtigelse og indtil betaling. Forsvaret kan derfor ikke afdække hele den kursrisiko, som anskaffelser og indkøb medfører. For indkøb til lager gælder endvidere at vareleverancer med under tre måneders levering normalt ikke vil være omfattet af aftalen.

Forsvarskommandoens bevilling reguleres således ikke særskilt for udsving i brændstofpriser og dollarkurs, og udviklingen i disse vurderes for indeværende ikke at begrænse implementeringen af forsvarsforliget.”