Folketingets Finansudvalg

Christiansborg

Finansministeren

21. februar 2008

Endeligt svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 3 af 8. februar 2008 (L57, § 7).

Spørgsmål:

”Der ønskes en redegørelse for baggrunden for budgetteringen af udbyttet fra DONG på henholdsvis FFL 2008 (august) og FFL 2008 (februar). Ville DONG ikke foretage en ekstraordinær udbyttebetaling på 2 mia. kr. i 2008?”

Svar:

Som det fremgår af anmærkningen til § 7.15.01, Udbytte fra statslige selskaber, sker der som hovedregel en teknisk budgettering af udbytter, således at udbyttet fremadrettet budgetteres svarende til det sidst modtagne udbytte.

Når det er valgt at indbudgettere udbytter teknisk – svarende til størrelsen af det senest modtagne udbytte – skyldes det, dels at Finansministeriet ikke ved udarbejdelsen af finanslovsforlaget har kendskab til årets resultat i selskaberne, dels at det jf. aktieselskabsloven er bestyrelsen, der har enekompetencen til at indstille et udbytte til generalforsamlingens godkendelse. Uanset, hvilket princip der blev lagt til grund for indbudgetteringen ville det derfor være forbundet med betydelig usikkerhed. Dette gælder særligt for DONG Energy A/S, idet selskabets resultat kan variere en del fra år til år som følge af variationerne i de relevante energipriser. Endvidere vurderedes den tekniske budgettering at være neutral i forhold til, at det er bestyrelsen, der lave en indstilling om udbytte til generalforsamling.

På FFL08 (I) blev udbyttet fra DONG Energy A/S på den baggrund i årene 2008-11 budgetteret til 1.435,0 mio. kr. Det svarer til det faktiske udbytte, som staten i april 2007 modtog, efter at generalforsamlingen som led i godkendelsen af årsrapporten for 2006 havde tiltrådt det af bestyrelsen foreslåede udbytte.

I forbindelse med udarbejdelsen af FFL08 (II) var der bedre mulighed for at vurdere selskabets 2007-resultat. DONG Energy A/S havde således i december 2007 offentliggjort en forventning om et resultat efter skat for 2007 på 2.800 mio. kr. Derfor blev det valgt at indarbejde et egentligt skøn for det udbytte, som staten vil modtage fra DONG Energy A/S, baseret på forventninger til årets resultat for 2007.

 

Det har ikke Finansministeriet bekendt været på tale, at DONG Energy A/S skulle udlodde et ekstraordinært udbytte på 2.000 mio. kr. i 2008.

Med venlig hilsen

Lars Løkke Rasmussen