Til

                      Folketinget - Finansudvalget

 

 

L  57 - Forslag til finanslov for finansåret 2008.

 

Hermed sendes i 5 eksemplarer svar på spørgsmål nr. 9 af 11. februar 2008.

Spørgsmålet er stillet efter ønske af Jesper Petersen.

 

 

 

 

 

Kristian Jensen

                                                                 /  Per Bach Jørgensen


 

 

 § 38 Spørgsmål 9:

Ad § 38.11.01.10. Indkomstskatter m.v. af personer

Hvilke overvejelse gør regeringen sig i anledning af, at restskatter personer nu overstiger B‑skatter personer, idet udviklingen kunne tyde på, at mange selvstændigt erhvervsdrivende betaler for lidt i løbende B‑skat, og at SKAT ikke foretager tilstrækkelig opfølgning på for lave forskudsansættelser.

 

Svar:

Jeg forstår spørgsmålet således, at de stigende frivillige indbetalinger – som skønnes at overstige B-skatterne i 2007 - giver anledning til overvejelser, om årsagen kunne være, at SKAT ikke fører tilstrækkelig kontrol med forskudsansættelserne.

Der er gennem de seneste år sket en stigning i de frivillige indbetalinger. Der kan ikke udsøges en bestemt årsag til denne stigning, som for størstedelen må være resultat af de gode konjunkturer for erhvervsdrivende. Desuden kan engangsindtægter fra aktieavancer, salg af forældrelejligheder mv. være medvirkende til denne stigning.

 I 2007 er de frivillige indbetalinger markant store. Dette skyldes, at rettidig indbetaling af store frivillige indbetalinger vedrørende indkomståret 2006 kunne ske frem til og med 2. januar 2007, mens store frivillige indbetalinger vedrørende 2007 skulle ske senest 31. december 2007.  Det store provenu i 2007 skyldes således, at der i det år indgår  både en del af de store frivillige indbetalinger vedrørende indkomståret 2006 og alle store indbetalinger vedrørende 2007. Nedgangen i niveauet i 2008 beror på, at der her alene indgår store frivillige indbetalinger vedrørende 2008.    

SKATs kontrol med forskudsansættelserne er siden 2006 blevet mere målrettet. Ændringerne skal ses i sammenhæng med Skatteministeriets nye indsatsstrategi. Kontrollen med forskudsansættelserne ligger i TastSelv-systemet, og her er indsat begrænsninger for, i hvilket omfang skatteydere med registrerede skatterestancer kan foretage ændringer i forskudsopgørelsen, der vil resultere i en nedsat forskudsskat. Derved begrænses risikoen for at lave forskudsangivelser kan resultere i forøgelse af skatterestancer.