Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg

Christiansborg

1240 København K

 

 

Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 8. april 2008 stillet følgende spørgsmål nr. 16 (L 81), som hermed besvares.

 

 

Spørgsmål nr. 16:

”Ministeren bedes oplyse, om lovforslagets § 7 skal forstås således, at en arbejdsgiver først kan holde en klausul hemmelig for lønmodtageren i ½ år i forbindelse med forhandlinger om virksomhedsoverdragelse og bagefter forlænge klausulen ½ år, når der faktisk sker en overdragelse?”

 

 

Endeligt svar:

§ 7 undtager virksomheder, som indgår jobklausuler i forbindelse med forhandlinger om virksomheds­overdragelser, fra at skulle indgå en individuel aftale med de berørte medarbejdere, herunder aftale kompensation. Forslaget indebærer dog samtidig en aftaleretlig regulering af sådanne klausuler, idet jobklausulen kun kan gøres gældende i en nærmere afgrænset periode, jf. stk. 2 og 3.

 

Som det fremgår af bemærkningerne, taler meget for, at virksomhederne kan have et særligt legitimt behov for diskretion om sådanne forhandlinger og et behov for at sikre sig mod, at fortroligt udvekslede oplys­ninger ikke siden kan misbruges til at rekruttere kvalificerede medarbejdere. Jeg mener derfor også, at der er god grund til undtagelsen. Jeg kan i øvrigt henvise til side 69 i rapporten fra Udvalget om hemmelige klausuler mv., hvoraf det fremgår, at det ”ifølge høringssvarene, men også efter udvalgets vurdering, er vigtigt at anerkende, at virksomheder i disse situationer kan have et legitimt behov for dels at indgå non-solicitation aftaler, dels at kunne hemmelighold disse aftaler over for medarbejderne og omverdenen i øvrigt i en nærmere afgrænset periode.”

 

 

 

Venlig hilsen

 

 

 

 

Claus Hjort Frederiksen