Folketingets Udvalg for Fødevarer,

Landbrug og Fiskeri

 

København, den 6. maj 2008

Sagsnr.: 9829

 

 

 

 

 

 

 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 8. april 2008 vedrørende L 93 udbedt sig min besvarelse af følgende:

 

Spørgsmål 1:

 

”Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 8. april 2008 fra Dansk Landbrug og LandboUngdom, jf. L 93 – bilag 3.”

 

Svar:

 

Udmålingsgrundlag for statsgaranti

I perioden 1996-2007 ramte gennemsnitligt ca. 30 pct. af ansøgerne om yngre jordbruger-lån udlånsloftet årligt. Den laveste andel i perioden var ca. 12,5 pct. (2006).

 

Hvis lovforslagets udlånsloft havde været gældende i 2007, ville ca. 10 pct. af ansøgerne have ramt udlånsloftet. Dette betragter jeg som et absolut acceptabelt niveau. Man kan efter min opfattelse ikke med rimelighed stille krav om, at en ordning som yngre jordbruger-ordningen nødvendigvis skal udformes således, at enhver ansøgning imødekommes fuldt proportionalt med udmålingsgrundlaget.

 

Derfor finder jeg ikke grundlag for en forhøjelse af udmålingsgrundlaget til mere end de 24,5 mio. kr., som indgår i lovforslaget.

 

Uddannelses- og egenkapitalkravet

Jeg kan oplyse, at jeg naturligvis er indstillet på, at uddannelseskravene inden for yngre jordbruger-ordningen må tilpasses ændringer i jordbrugsuddannelsernes struktur.

 

Hvad angår Dansk Landbrugs og LandboUngdoms konkrete forslag til ændring af uddannelses- og egenkapitalkravene, er det min holdning, at den nye produktionslederuddannelse som udgangspunkt skal kvalificere til yngre jordbruger-lån i forbindelse med et egenkapitalkrav på 4 pct., og at ordningens differentierede krav om en egenkapital på 2 pct. videreføres i forbindelse med den nye uddannelse som virksomhedsleder. Dermed sikres, at der fortsat er plads til unge landmænd med tilstrækkelig grundlæggende uddannelse samtidig med, at en ekstra uddannelsesmæssig indsats belønnes.

 

 

 

 

 

 

Eva Kjer Hansen

 

 

/Søren Sørensen